Förra veckan släppte den amerikanska armén en rapport om framtidens krigsföring där de förutspådde att framtida krig kommer att utkämpas med robotar och AI-system. Men framtiden tycks redan vara här, för i fredags utförde USA och Storbritannien en gemensam militärövning i tyska Grafenwöhr där en ny typ av radiostyrt militärfordon testades för första gången. Det skriver Zdnet som i sin tur hänvisar till sajten Stars and Stripes.

Läs också: Den här framtidsvisionen om AI-styrda mördarrobotar är bland det otäckaste vi sett

Fordonet i fråga var en radiostyrd bandvagn, även kallad Terrier, som med hjälp av en skopa kan städa undan hinder för att ge andra krigsfordon fri lejd på slagfältet. Bland annat ska Terrier kunna rensa minfält och bygga tillfälliga broar över diken.

”Vi gjorde en robotisk brytning idag, vilket inte har gjorts tidigare. Det här är ett historiskt ögonblick. Ett stort steg framåt för armén och för robotiken”, säger löjtnant Cody Rothschild till Stars and Stripes.

”Alla brytningar som den här kommer att ha fiendevapen riktade mot sig. Att robotisera brytnings­operationen tar bort hotet och gör det säkrare att rensa bort hinder”, säger officer Robert Kemp.

Läs också: Försvaret rustar för cyberkrig – ska slå tillbaka mot it-attacker

Inom försvarsindustrin är AI och robotar stekhett men alla delar inte industrins förtjusning. Förra veckan gick ett femtiotal robotforskare ut och protesterade mot det sydkoreanska universitetet KAIST som börjat utveckla autonoma vapen. Och hos it-jätten Google har tusentals anställda skrivit på en protestlista mot företagets AI-projekt med Pentagon.