För kriminella har dark web länge varit en fristad där handeln med droger och vapen kan ske anonymt. Detta vill nu Storbritannien sätta stopp för med ett åtgärdspaket på 9 miljoner pund, cirka 106 miljoner kronor. Det skriver The Guardian.

Läs också: Nytt hackerverktyg ute på marknaden – se till att uppdatera Flash Player

Satsningen har ännu inte presenterats formellt men brittiska medier har fått ta del av ett tal som landets inrikesminister Amber Rudd väntas hålla i eftermiddag, där åtgärderna kommer att presenteras.

”Det (Dark Web. Reds anm) är en mörk och farlig plats där anonymitet uppmuntrar människor till att bryta mot lagen på de mest skrämmande sätt. En plattform för farliga brott och hemska missbruk. En fruktansvärd shoppinglista med tjänster och produkter”, väntas Amber Rudd säga.

Läs också: Windows 10 har inbyggt skydd mot ransomware – så använder du det

Utöver åtgärderna mot dark web kommer Amber Rudd även att presentera en storsatsning där brittisk polis får cirka 50 miljoner kronor för att skapa en ny polisenhet som ska bekämpa cyberbrott lokalt och regionalt.

”Detta kommer se till att cyberbrott utreds noggrant och att polisen kan stötta lokala företag och lokala offer, ge dem de råd och den omsorg de behöver. För samtidigt som brottslingarna konspirerar bakom sina skärmar får deras agerande verkliga konsekvenser för offren”.