Sedan 2009 har rymdteleskopet Kepler letat efter jordliknande planeter utanför vårt solsystem. Men teleskopets bränsle håller på att ta slut och därför kommer Space X i kväll att skicka upp Keplers efterträdare TESS. Det skriver The Register.

Läs också: Space X-chefen: Koloniseringen av Mars kan bli mänsklighetens räddning

I två års tid kommer TESS, eller Transiting Exoplanet Survey Satellite som teleskopet egentligen heter, att undersöka ljuset från 200 000 stjärnor i jakten på skuggor – som skvallrar om kringliggande planeter.

Forskarna tror att TESS kommer att hitta ca 20 000 planeter under sitt uppdrag, och dessa kommer sedan att undersökas vidare av superteleskopet James Webb Space Telescope.

”För mig representerar TESS den första riktiga chansen vi har i jakten på liv från andra världar. Det finns verkligen en chans att hitta en klippig planet som har precis rätt avstånd från sin stjärna, den rätta temperaturen för att ha liv på ytan. TESS kommer att hitta en samling sådana planeter”, säger Sara Seager, professor i astrofysik vid MIT, till Cnet.

Läs också: Forskare varnar för riskerna med utomjordiskt ransomware

Om allt går som planerat väntas TESS skjutas upp 23:32 i kväll och planen är att raketens första stycke ska landa på jorden igen, så att Space X kan återanvända den till andra uppdrag.