I denna artikel:
Sidan 1: Elon Musks uppväxt och tidiga karriär
Sidan 2: Alla företag som Elon Musk startat
Sidan 3: Domedagsvarningen: AI kan skapa en ”odödlig diktator”
Sidan 4: Så blir du mer produktiv enligt Elon Musk
Sidan 5: Så här landar du inte en rymdraket – Elon Musk släpper film med "bloopers"

Elon Musk är superentreprenören som startat mängder av företag men som vill tona ned bilden av sig själv som en framgångsrik affärsman. I stället är det intresset för teknik och design som är drivkraften i hans dagliga arbete som vd på företag som Tesla och Spacex. Och få kan väl förneka att han alltmer framstår som en äkta visionär som vill hjälpa mänskligheten att överleva framtida utmaningar.

En av hans största framgångar på senare tid är när hans företag Spacex genomförde en raketuppskjutning med två astronauter från amerikansk mark, något som fick stor uppmärksamhet i hela världen.

I slutet av 2019 drog han också uppmärksamheten till sig i samband med lanseringen av elbilen Tesla Cybertruck. En helt elektrifierad pickup som inte liknar någon annan bil som finns på marknaden.

Elon Musk bor sedan många år tillbaka i USA och är amerikansk medborgare (sedan 2002), men han föddes i staden Pretoria i Sydafrika i juni 1971. Föräldrarna, som heter Errol och Maye Musk (född Haldeman) skilde sig 1980, varefter Elon tillbringade större delen av tiden tillsammans med sin pappa. Relationen till pappan, som var verksam som ingenjör, var dock problematisk. Den unge Elon tog sin tillflykt till teknik och datorer som han lärde sig att programmera på egen hand.

Elon Musk sålde eget dataspel

Tolv år gammal skapade Elon Musk ett datorspel, Blastar, som han sålde till datortidningen PC & Office Technology för omkring 500 dollar. Om du är nyfiken på spelet, som upplysningsvis dock inte är särskilt bra, kan du köra det direkt i din webbläsare.

Uppväxten i Sydafrika var allt annat än enkel. Errol Musk var en sträng far som ställde höga krav på sina barn (Elon har en bror och en syster) och Elon har vittnat om att han utsattes för mobbning under skoltiden och ofta kände sig ensam.

spacex rocket crash
Foto: Steve Jurvetson (CC)Även Elon Musk råkar ut för bakslag ibland. Den 22 augusti 2014 kraschade en av Spacex raketer under en testflygning.

Elon Musk gick först på en engelskspråkig privatskola i Sydafrika (Waterkloof House Preparatory School) och fortsatte sedan studierna på en statlig gymnasieskola, Pretoria Boys High School. Redan vid 17 års ålder, 1989, valde han att lämna Sydafrika och flyttade till Kanada. Tack vare att hans mamma var född i Kanada kunde han själv få ett kanadensiskt medborgarskap.

I Kanada började Elon på Queens university i provinsen Ontario, den mest tätbefolkade delen av landet innan han 1992 flyttade till USA och inledde studier på University of Pennsylvania. Vid 24 års ålder plockade han ut dubbla examina i fysik och nationalekonomi och gick vidare till en doktorandutbildning på prestigefyllda Stanford University i Kalifornien. Här blev Elon dock kortvarig – redan efter ett par dagar hoppade han av för att satsa fullt ut som entreprenör.

Elon Musk och artisten Grimes blev ett par

Elon Musk har sex barn från två tidigare äktenskap. 2018 började han dejta den kanadensiska artisten och producenten Grimes. Förhållande fick mycket uppmärksamhet, inte minst för att Grimes och artistkollegan Azealia Banks blev kallade inför rätta efter att ha befunnit sig i samma rum som Elon Musk då han postade sin kontroversiella tweet om att han övervägde att köpa ut Tesla från börsen.

Den här artikeln publicerades första gången den 2018-12-09.

Läs också:
”70 procents chans” att Elon Musk bosätter sig på Mars

Fakta

Fullständigt namn: Elon Reeve Musk
Född: 28 juni 1971, i Sydafrika
Förmögenhet: 22,8 miljarder dollar (Källa: Forbes, december 2018)
Position: vd Tesla Motors, vd och cto Spacex, vd Neuralink, ordförande Solarcity, vice ordförande OpenAI
Familj: frånskild (gift två gånger), sex barn