Det råder inga tvivel om att Elon Musk är en driven entreprenör och vd. Han har under sin karriär grundat åtskilliga företag – och fler lär det bli. Här är några av de mest kända.

Zip2, grundades 1995

Elon Musk såg tidigt potentialen i internet, som i början av 90-talet fortfarande var i sin linda. 1995 grundade han företaget Zip2 tillsammans med sin bror Kimbal och Greg Kouri. Zip2 tog fram nätbaserade stadsguider med medieföretag som målgrupp. Efter fyra år såldes företaget till Compaq för 307 milljoner dollar i kontanter och aktier till ett värde av 34 miljoner dollar. Tanken var att det skulle göra sökmotorn Altavista ännu mer populär, men vi vet ju alla hur det gick med det projektet. Redan här grundlade Elon sin förmögenhet, eftersom han enligt uppgift ägde omkring 12 procent av aktierna i Zip2.

X.com grundades 1999

Långt innan Swish ens var påtänkt var Elon Musk något stort på spåren: betalningslösningar på internet. 1999 var Elon en av de personer som grundade X.com med fokus på nätbetalningar. Efter endast ett år köpte man Confinity, ett bolag som var specialiserat på överföring av pengar mellan Palm Pilot-enheter, ett slags handdator som var enormt populär vid den här tiden.

Betydligt mer intressant var emellertid Paypal, en tjänst för nätbetalningar som används än i dag av både företag och privatpersoner, som ingick i köpet av Confinity. I början av 2001 bytte X.com namn till just Paypal, eftersom det snabbt blev företagets huvudfokus, och ett drygt år senare såldes företaget till Ebay i en jätteaffär som gjorde Elon Musk ännu rikare. Han var Paypals största enskilda aktieägare med ett innehav på 11,5 procent av alla aktier.

Spacex, grundades 2002

Spacex, som står för Space Exploration Technologies, kom att bli Elon Musks tredje företag. Spacex grundades 2002 och än i dag är Elon företagets vd och teknikchef. Företaget designar, tillverkar och skjuter upp avancerade rymdraketer och rymdskepp och har ett djupgående samarbete med amerikanska Nasa.

En grundprincip i Spacex verksamhet är att raketerna ska kunna återanvändas för att hålla nere kostnaderna. Det gör man med hjälp av en teknik som kallas Grasshopper och som låter raketerna landa på jorden efter avslutat uppdrag. Spacex har också tagit fram Dragon, en rymdkapsel som används för att transportera förnödenheter till rymdstationen ISS, men under 2019 kommer man även att börja transportera astronauter till ISS.

Elon Musk har dock siktet högre inställt än den internationella rymdstationen. Han hoppas att Spacex ska bli först med att ta en människa till planeten Mars och han har själv sagt i intervjuer att chansen är stor att han själv emigrerar till Mars i framtiden.

Här hittar du alla våra artiklar om Spacex.

tesla spacex
I februari 2018 fick Elon Musks egen Tesla Roadster följa med ut i rymden ombord på en Spacex-raket. En av tidernas mest spektakulära pr-kupper?

Tesla, grundades 2003 

Det företag som på allvar har gett Elon Musk en plats i rampljuset är Tesla (tidigare Tesla Motors), en elbilstillverkare med närmare 40 000 anställda. Företaget grundades 2003 och Elon Musk är både vd och styrelseordförande. Medgrundare var Martin Eberhard, Marc Tarpenning och Ian Wright. Tesla utmärker sig inte enbart genom att endast tillverka eldrivna fordon, utan också för att man erbjuder avancerade funktioner för automatisk styrning av bilarna. Här kan du läsa mer om Teslas olika bilar.

Elon Musk avslöjade nyligen att det inte var grundarna som hittade på namnet Tesla Motors. Varumärket köptes av Brad Siewert till ett pris av 75 000 dollar i slutet av 2004. Siewert hade varumärkesskyddat namnet redan 1994.

Tesla har byggt en enorm fabrik för framställning av litiumjonbatterier i öknen i delstaten Nevada. Genom att göra tillverkningen så storskalig som möjligt vill Tesla pressa tillverkningskostnaderna och därmed kunna erbjuda billigare elbilar.

Förutom elbilarna har Tesla tagit fram ett stort batteri, Powerwall, som är tänkt att monteras i villor, vilket i kombination med solceller ska leda till väsentligt lägre kostnad för energiförbrukningen.

OpenAI, grundades 2015

Artificiell intelligens är ett teknikområde som växer mycket snabbt, men Elon Musk var tidig med att varna för farorna med ai. Om vi inte använder tekniken på rätt sätt kan det riskera hela mänsklighetens existens, säger han. Tillsammans med Sam Altman grundade Elon forskningsbolaget OpenAI vars målsättning är att hålla ett vakande öga över ai-teknikens utveckling, så att den kommer mänskligheten till godo i stället för vända sig mot oss, vilket skulle kunna resultera i en global katastrof.

Neuralink, grundades 2016

Neuralink är ett forskningsbolag som är verksamt inom medicinteknik. Elon Musk grundade bolaget för att utforska möjligheterna att skapa implanterbara gränssnitt mellan människor och datorer, något som Elon anser är en nödvändighet om människor ska kunna tävla mot de allt mer avancerade ai-systemen i framtiden. Visst låter det lite som science fiction, men för visionären Elon Musk är ingenting omöjligt.

spacex
Foto: NasaFinbesök. 2010 fick Spacex besök av USA:s dåvarande president Barack Obama.

Boring Company, grundades 2016

Elons missnöje med trafikstockningarna på Los Angeles motorvägar fick honom att dra igång tunnelbyggnads- och infrastrukturbolaget Boring Company, som redan har börjat gräva tunnlar på olika platser i USA. Den sluge pr-strategen Elon Musk har också sett till att Boring Company tagit fram en eldkastare (som dock marknadsfördes som "Not-a-Flame thrower") i begränsad upplaga. Boring Companys första testtunnel i Kalifornien kommer att slutföras i december 2018. En biprodukt av tunnelgrävandet är en produkt som Elon kallar Boring Bricks, ett slags tegelstenar som tillverkas av restprodukter från tunnelbygget.

Andra uppdrag och projekt
Elon var tidigt involverad i företaget Solarcity, som säljer solceller som ser ut som vanliga takpannor. Företaget är numera en del av Tesla Motors.

Hyperloop är ett nytt transportmedel som har fått mycket uppmärksamhet och som Elon Musk varit med och tagit fram. Systemet fungerar på så sätt att kapslar med passagerare och fraktgods transporteras i extremt höga hastigheter genom en lång tub med ytterst lågt lufttryck. Tack vare det låga luftmotståndet kan en Hyperloop-kapsel färdas i hastigheter över 1000 km/h. En Hyperloop-prototyp byggdes i Kalifornien redan 2016, men det första systemet väntas tas i skarp drift först 2021.

Musk Foundation är en stiftelse som Elon grundade för att främja utforskning av rymden och förnybara energikällor, två områden som genomsyrat hans verksamhet på senare år.

Läs också:
Tesla verkar ha fått ordning på ”folk-elbilen” – når sin drömgräns
Musk: ”Tesla var bara veckor ifrån döden”