I dokumentärfilmen ”Do You Trust This Computer?” av amerikanska filmskaparen Chris Paine säger entreprenören och Teslagrundaren Elon Musk att superintelligens, utvecklad av ett företag eller en organisation av människor, kan resultera i en form av artificiell intelligens som kan ta över och styra världen.

Det här rapporterar CNBC.

Läs mer: Elon Musk: 90 procents risk att AI utplånar mänskligheten

– Den minst skrämmande framtiden jag kan tänka mig är där vi har åtminstone demokratiserat AI, för om ett företag eller en mindre grupp av människor lyckas utveckla gudalik digital superintelligens så kan de ta över världen, säger Elon Musk.

– Om det fanns en ond diktator så skulle mänskligheten dö, men för en AI skulle det inte finnas någon död. Den skulle leva för alltid. Och då skulle du ha en odödlig diktator som vi aldrig kan fly ifrån.

Musk säger i dokumentären att Google-bolaget Deepmind tittar på att utveckla just superintelligens.

Läs mer: Nya versionen av Googles AI lär sig själv – utan mänsklig hjälp

Elon Musk säger att artificiell intelligens ”inte behöver vara ond för att förgöra mänskligheten”.

– Om AI har ett mål och mänskligheten bara råkar stå i vägen så kommer den att förgöra mänskligheten utan att tänka på det. ”No hard feelings”.

– Det är precis som att vi bygger en väg och en myrstack råkar finnas där, vi hatar inte myror, vi bygger bara en väg, så adjö till myrstacken.