På Högskolan i Halmstad råder det just nu spänd förväntan. Skolans robot Baxter är för andra året i rad med och tävlar i den internationella konsttävlingen Robot Art.

– I fjol gick det väldigt bra, vi kom på sjätte plats bland hundratals konstverk. Därför känns det väldigt roligt att kunna ställa upp i år igen, säger Martin Cooney, forskare i social robotik på Högskolan i Halmstad.

Läs också: Toyotas nya basketrobot Cue sätter varje trepoängare

Baxter är en så kallad social robot som tagits fram för att interagera med oss människor. Något som syntes i robotens tavlor från förra årets tävling, där Baxter tolkat komikern Peter Wahlbecks känslor med hjälp av sensorer och en värmekamera.

– Vi trodde inte att Peter Wahlbeck skulle ställa upp när vi frågade honom. Men han var väldigt intresserad. Han gillade nog idéen att låta roboten tolka hans känslor.

Verken som skolan skickat in i år kretsar dock inte kring en människas känsla, utan kring Baxters egna känsloyttringar.

– Vårt mål är att Baxter ska vara något mer än bara en skrivare som målar det han ser. Därför har vi i år låtit hans egna känslor påverka måleriet. Om han exempelvis är arg ja då målar han hårdare och med arg mun.

Läs också: Video: Här är roboten som ska rensa framtidens minfält

Robot Art är en internationell tävling där robotkonst från världens alla hörn är med och tävlar. Konstverken som skickas in bedöms både av en jury, bestående av konstkritiker och forskare, och av allmänheten som får vara med och röst på Facebook.

– Vinnaren utses den 14:e maj och i augusti är det en utställning i Seattle där tavlorna ställs ut. Besökarna kommer att kunna köpa tavlorna på plats.

Men Baxter kommer inte att få åka dit?

– Nej han är ganska otymplig och väger ca 200 kg så han får stanna i Halmstad, säger Martin Cooney