Teknikföretagen står inför ett kritiskt vägskäl när det gäller AI. Det anser Google-grundaren Sergey Brin i sitt årliga brev till Alphabets investerare som The Register tagit del av.

”Vi är verkligen i en ny teknologisk renässans, en spännande tid där vi kan se applikationer över nästa varje segment av det moderna samhället. Men så pass kraftfulla verktyg kommer också med nya frågor och ansvarsområden”, skriver Sergey Brin.

”Hur kommer det att påverka sysselsättningen i olika sektorer? Hur kan vi förstå vad som händer under huven? Hur mäter man rättvisa? Hur kan de (AI-system. Reds anm) manipulera människor? Är de säkra?”.

Läs också: Forskarprotester mot AI-vapen – "kan inte tolerera detta"

Enligt Sergey Brin är de här frågorna, om ansvar och påverkan, något som varje företag måste ha med sig. Oavsett om de arbetar med sci-fi-doftande robotar eller självkörande bilar.

”Det är en viktig diskussion att ha. Samtidigt som jag är optimistisk om potentialen för teknik som kan klara av de största världsproblemen, är vi inne på en stig som vi måste vandra på med ansvar, omsorg och ödmjukhet. Det är Alphabets mål.