Singapore har höga ambitioner när det gäller att använda den senaste tekniken för att bli en ”smart nation”. Ett led i det är att Changiflygplatsen nu testar ansiktsigenkänning, rapporterar Reuters. 

Att kameror på flygplatsen ska användas till att känna igen individer har skapat en oro kring integritetsfrågorna. Men flygplatsens cio Steve Lee säger till Reuters att experimentet inte ska ses som ”big brother” utan att man vill lösa verkliga problem, som exempelvis att lokalisera passagerare som inte hittar till sitt flyg.

Och på flygplatsens modernaste terminal T4 används redan ansiktsigenkänning i samband med incheckning, bag drop och ombordstigning.

Läs också: Glöm boardingkort – titta in i kameran i stället

Väskorna lämnas i obemannade bås där det tas ett foto som matchas med passbilden. Sedan tas din bild igen vid en obemannad automatisk säkerhetsgate, och den bilden används sedan när du ska gå ombord på planet.

– I dag tar du ditt pass, visar ditt ansikte och ditt boardingkort. I framtiden tar du bara ditt ansikte. Du behöver inte passet, säger Steve Lee.

Flygplatsen testar också en mängd annan ny teknik, exempelvis används AI för att kombinera olika uppgifter kring väder och vind för att bättre förutsäga ankomsttider.