Under fjolårets Champions League-final i walesiska Cardiff använde den lokala polisen ett ansiktsigenkänningssystem för att upptäcka brottslingar som befann sig runt arenan. Men systemet var allt annat än effektivt och lyckades bara pricka rätt i sju procent av fallen. Det rapporterar Zdnet.

Totalt ska systemet, som jämförde ansikten från övervakningskameror med ett register på en halv miljon människor, bara ha prickat rätt 173 gånger – vilket är betydligt färre än de 2 297 felaktiga identifikationer som gjordes.

Läs också: Ansiktsigenkänning testas på flygplats – kan hitta vilsna resenärer

Enligt walesisk polis beror felen på UEFA och Interpol som levererat för dåliga bilder till referensdatabasen. Men en annan förklaring skulle kunna vara det stora omfånget av databasen.

”Vi försöker hålla realtids-databaserna små - jag tror den största som funnits i ett projekt haft 25 000 människor, och det är lite för stort. Vi gillar inte när det är så stort men vi lät det hända. I normala fall är det tiotusentals eller färre”, sa Chris de Silva, chef för Nec som ligger bakom systemet, i en intervju med Zdnet förra året.

Enligt polisen ska ingen ha gripits till följd av en felaktig identifikation.