Volvo Cars och Google ingår ett omfattande samarbete, som innebär att nästa generation av infotainment­systemet Sensus ska baseras på Googles operativsystem Android, och appar och tjänster som utvecklats av Google och Volvo Cars ska vara integrerade i bilen.

Det uppger fordonstillverkaren i ett pressmeddelande.

– Det planerade Google-samarbetet är en viktig strategisk allians för Volvo Cars, säger Henrik Green, chef för forskning och utveckling på Volvo Cars. Android-plattformen, Googles tjänster och Googles samarbete med apputvecklare in-house och världen över hjälper oss att förbättra upplevelsen i Volvos bilar ytterligare.

Läs mer: Volvo Cars i förarsätet med Alibabas nya AI-tjänster

Enligt Volvo Cars ska det finnas tusentals appar optimerade för Android-baserade infotainment-system att tillgå via Google Play Store. Nya appar och mjukvaru­uppdateringar ska finnas tillgängliga i realtid och kunna aktiveras automatiskt.

– Genom att föra in Googles tjänster i Volvos bilar ökar vi innovations­takten inom uppkopplings­system och boostar samtidigt vår utveckling inom appar och uppkopplade tjänster, säger Henrik Green.

– Snart kommer Volvo-förare att ha direkttillgång till tusentals appar i bilen som underlättar i vardagen och som gör den uppkopplade upplevelsen i bilen ännu roligare.

Volvo Cars uppger vidare att man med Google Assistent får ett centralt röstgränssnitt så att föraren kan styra till exempel luftkonditionering och använda appar för spela musik och skicka meddelanden.

Läs mer: Här är BMW:s nya jättecenter för självkörande bilar

Google Maps ska göra så att systemet kan visa uppdaterad kart- och trafik­information i realtid så att förarna kan hållas uppdaterade om trafik­situationer längre fram på vägen och föreslå alternativa resvägar.

Det första Android-baserade systemet är planerat att lanseras om några år, enligt pressmeddelandet.