De allra flesta självkörande bilar som testas idag använder sig av avancerade 3d-kartor för att navigera på vägarna. Men arbetet med att ta fram de här kartorna är dyrt och långsamt, och därför riskerar stora delar av landsbygden att halka efter då teknikföretagen koncentrerat sig på storstäderna.

Nu har forskare vid MIT tagit fram en lösning på problemet i form av ett helt nytt system för självkörande bilar, som använder sig av laser i stället för 3d-kartor. Det skriver Sciencenews.

Läs också: 360-video visar hur det är att åka med i Waymos självkörande taxi

Med hjälp av lasersensorer läser systemet av vägen likt hur vi människor följer vägen med våra ögon, och för att hitta rätt använder sig systemet även av ett GPS-system - som vid sidan av vägbeskrivning även berättar för bilen vilka regler som gäller på sträckan.

Systemet har testkörts med lyckat resultat, men trots detta finns det mycket kvar att göra innan det kan börja implementeras på stor skala.

"Det här systemet förutsätter att bilen har fri lejd på vägen, men det kan kombineras med andra existerande algoritmer som använder sig av lasersensorer för att känna av väghinder, som andra fordon och fotgängare, för att navigera på mer trafikerade vägar", säger Teddy Ort, som varit med och tagit fram systemet, till Sciencenews.

Läs också: Efter olyckan – uppstickare utmanar Uber med självkörande taxi

En mer detaljerad beskrivning av systemet finns att hitta i forskarnas rapport.