Artificiell intelligens är ett relativt nytt forskningsfält, men redan nu tycks AI blivit så pass sofistikerade att de kan upptäcka hudcancer bättre än vad mänskliga dermatologer kan. Det visar en ny internationell studie som CBS News tagit del av.

Forskarna lät 58 dermatologer, från 17 olika länder, studera 100 bilder på olika hudåkommor och sedan avgöra om det rörde sig om cancer eller inte. Vid sidan av detta fick ett neuralt nätverk göra samma diagnoser fast på 300 bilder av samma karaktär.

Läs också: Nu måste EU få data att flöda – annars faller AI-satsningen platt

Enligt forskarna blev resultatet tydligt, då AI:n upptäckte hudcancer i 95 procent av fallen samtidigt som dermatologerna i genomsnitt diagnosticerade rätt i 87 procent av fallen.

Till de mänskliga doktorernas försvar är det värt att nämna att de hade olika grader av erfarenhet, där de som arbetat längst också presterade bäst.

”Nätverket missade färre fall av melanom, vilket betyder att den är mer känslig än dermatologer, och det fel-diagnostiserade färre godartade födelsemärken som malignt melanom, vilket betyder att det har en högre specificitet. Det hade resulterat i färre onödiga operationer”, säger Holger Haenssle, Professor i dermatologi vid Universitetet i Heidelberg.

Läs också: AI-jurister får statliga miljoner – här är tjänsten de ska bygga

Alla dermatologer kan dock lugna ned sig, för forskarna tror inte att AI kommer att ta deras jobb - i stället tror de att tekniken kommer att användas som ett hjälpmedel.