Först förhör i den amerikanska kongressen, därefter utfrågning i EU-parlamentet. Det är många politiker som kräver svar på sina frågor efter den omfattande Cambridge Analytica-skandalen, där det brittiska analysföretaget samlade in personliga data från miljontals Facebook-konton och använde dem för att hjälpa sina klienter med riktad marknadsföring.

Läs också: Efter Facebook-skandalen – nu ska Mark Zuckerberg vittna inför kongressen

Nu visar det sig att ytterligare en part vill prata med Zuckerberg. En senator i det ryska parlamentets överhus lade häromdagen fram ett förslag om att man skulle bjuda in Facebooks vd till landet. Enligt The Verge vill de ryska senatorerna att Zuckerberg svarar på frågor om säkerhet, integritet och spridning av skadligt innehåll med hjälp av Facebooks plattform.

En brinnande fråga i Cambridge Analytica-skandalen är hur Ryssland har använt Facebook för att påverka det amerikanska presidentvalet. Facebook har under det gånga året medgett att så skett och har stängt av konton som spridit rysk propaganda.

Detta fick en rysk senator att motsätta sig ett besök av Facebooks vd, eftersom han är en "ryssofob". Talmannen Mativyenko tyckte dock att det är en god idé att bjuda in Zuckerberg, så att man kan "inleda en dialog och fråga honom om hans ryssofobiska uttalanden".