Plan utan fönster låter ju klaustrofobiskt. Faktum är att det kan bli verklighet men kanske ändå inte kännas fullt så instängt som det låter.

För nu har flygbolaget Emirates planer på att ta bort de vanliga fönstren i alla sina flygplan i framtiden och ersätta dem med digitala displayer som visar vad som sker utanför med hjälp av kameror på utsidan av planet, enligt BBC News.

Men vad finns då att vinna på att installera virtuella fönster? Jo, faktum är att man räknar med att det kan löna sig på sikt. Att sätta in fönster i ett flygplan är komplicerat och dessutom skulle planet väga mindre utan vanliga fönster och det i sin tur innebär att man spar på flygbränsle.

Läs också: Ansiktsigenkänning testas på flygplats – kan hitta vilsna resenärer

Samtidigt finns invändningar mot att ta bort fönstren. Flygsäkerhetsexperten Graham Braithwaite på universitetet i Cranfield i Storbritannien pekar på att i en nödsituation behöver besättningen kunna se hur det ser ut utanför planet innan de öppnar en dörr och påbörjar en evakuering.

Europas flygsäkerhetsmyndighet, European Aviation Safety Agency, ser dock inga större hinder ur säkerhetssynpunkt som inte kan lösas.

Men till sist handlar det ändå om passagerarnas tilltro till tekniken framhåller Graham Braithwaite.

– Ett flygplan kan kännas väldigt klaustrofobiskt och för många är flygresor redan förknippade med ångest, säger han till BBC News.