Förra året införde Ryssland starka restriktioner för vpn-tjänster i landet. Alla företag som levererade tjänsterna var först tvungna att registrera sin verksamhet hos telekommunikations­myndigheten Roskomnadzor.

Nu har landet klubbat igenom en ny lag som förbjuder sökmotorer för att visa otillåtna vpn-tjänster i sina sökresultat. Det skriver Hacker News.

Läs också: Ryssland kräver att Apple tar bort Telegram från App Store

Om sökmotorer blir påkomna med att guida till otillåtna vpn-tjänster kommer de att bötfällas. Och vid sidan av dessa böter har även ytterligare böter klubbats igenom för dem som delar länkar till otillåtna tjänster/sajter.

Enligt Dumans sajt kan privatpersoner som delar otillåtna länkar få böta mellan 400 och 800 kronor. Företag som länkar till otillåtet material kan få betala mellan 70 000 och 95 000 kronor.

Läs också: Jättetest: Bästa vpn-tjänsterna för att komma åt blockerade sajter

Under våren har Roskomnadzor tagit ett allt fastare grepp om det fria nätet i Ryssland. Bland annat har myndigheten blockerat all åtkomst till den krypterade meddelandetjänsten Telegram, efter att företaget bakom appen inte velat dela med sig av sina krypteringsnycklar till rysk underrättelsetjänst.