I maj aviserade Teslas grundare och vd Elon Musk att företaget stod inför en stor omorganisation. Och i går kom beskedet att runt nio procent av de anställda, omkring 4 100 personer, ska avskedas.

Tesla har i dag runt 46 000 anställda och 8 000 av dem har tillkommit bara sedan årets början, enligt nyhetssajten CNBC. 

I det mejl som Elon Musk skickade ut till personalen i går skriver han att det enbart handlar om tjänstemän och inte om folk på produktionssidan – ”så det kommer inte att påverka vår förmåga att nå produktionsmålen för Model 3 de kommande månaderna”. 

Produktionen av Teslas ”folk-el-bil” Model 3 har kantats av produktionsproblem och förseningar. I maj började bilen säljas utanför USA, ett par månader senare än tidsplanen.

Elon Musk skriver i sitt mejl att Tesla kommer att fortsätta anställa väldigt kompetenta och talangfulla medarbetare till kritiska roller och att det fortfarande finns behov av personal på produktionssidan.

”Jag vill också understryka att vi tar detta svåra beslut nu så att vi inte behöver göra detta igen”, skriver han.

Läs också: Nu är det klart när Teslas ”folk-elbil” når Europa

Motivet till nedskärningen är kort och gott att få ned kostnaderna och göra företaget lönsamt. Elon Musk skriver också att det inte är vinsten i sig som är drivkraften utan att accelerera världens övergång till ren energi men att det aldrig kommer att lyckas om man inte visar lönsamhet som håller i sig över tid.

Efraim Levy, analytiker på investmentanalysföretaget CFRA, tycker att nedskärningen visar att Tesla är på väg att mogna som bolag i och med att man nu börjar prioritera lönsamhet.

– Det finns en normal ebb och flod i att anställa och avskeda i företagsvärlden. Nio procent är en stor bit att ta på en gång men det kommer en tid då ett företag växer upp och behöver skära bort fettet för att bli mer effektivt, säger han till CNBC.