AI:n, som fått namnet RF-Pose, kan liknas vid den ekolokalisering som används av fladdermöss. Först skickar systemet ut radiovågor som är kapabla till att penetrera väggar, när dessa radiovågor sedan studsar tillbaka till AI:n målas en tvådimensionell bild upp av vad som händer bakom väggen. Det skriver The Register.

Enligt forskarnas rapport ska RF-Pose redan kunna identifiera 100 olika individer, vilket den lyckas med i 83 procent av fallen. Systemet ska även kunna identifiera mer än en person samtidigt genom väggen.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Tekniken må låta som tagen ur en dystopisk framtidsskildring, och forskarna medger i sin rapport att tekniken kan användas för övervakning, men målet är att tekniken ska användas inom vården för att övervaka sjuka patienter.

"Vi har sett att bevakningen av patienters gånghastighet, och bevakningen av basala aktiviteter, ger sjukvårdspersonal ett fönster in patienternas liv som de tidigare inte haft. Det kan bli betydelsefullt för behandlingen av en rad olika åkommor", säger MIT-professorn Dina Katabi till The Register.

Forskarnas rapport hittar du här.