För fyra år sedan drog Facebook igång drönarprogrammet Aquila. Satsningen inbegrep även att utveckla och bygga drönare något som Facebook nu meddelar att man slutar med för att i stället arbeta med partner, rapporterar CNBC. 

I ett Facebookinlägg 2015 skrev vd:n Mark Zuckerberg att ”luftfarkoster som denna kan bidra till att koppla upp hela världen eftersom de till en rimlig kostnad kan betjäna de 10 procent av världens befolkning som bor i avlägsna samhällen utan existerande internetinfrastruktur”.

Läs också: Drönare ska rensa upp Norges nedskräpade fjordar

Och fortfarande saknar fyra miljarder människor i världen internetuppkoppling konstaterar Facebooks chefsingenjör Yael Maguire i ett blogginlägg. 

Han skriver där att Facebook lagt stora resurser på hela utvecklingen av drönare i projektet.

”För att öka våra chanser så tog vi oss an varje del av flygfarkostens design, utveckling och testning, ett arbete som leddes av vårt team i Bridgewater i Storbritannien”, skriver han.

Men nu anser Facebook att deras insatser inte längre behövs eftersom flygindustrin också börjat investera i den här tekniken. Därför har företaget beslutat att inte designa eller bygga egna drönare och stänga den enhet i Bridgewater som ägnat sig åt detta.

I stället satsar man på att arbeta med partner som Airbus för att få fram den teknik som behövs framåt.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018