Kanske var det den extra produktionsanläggningen i ett jättetält som gjorde susen. Hur som helst lyckades Tesla till sist nå sitt produktionsmål på 5 000 bilar i veckan den allra sista veckan i juni, skriver Reuters. Eller nästan nå – det krävdes ytterligare några timmar in på den nya månaden för att få ut den 5000:e bilen.

Ytterligare 2 000 Model S och Model X producerades under samma tid. Det är rekordsiffror för den hajpade elbilstillverkaren. 

Teslas vd och grundare Elon Musk satte upp målet om att nå 5 000 Model 3 i veckan före slutet av det andra kvartalet – på lördag – tidigare i år för att bevisa att Tesla klarar massproduktion. Och i ett mejl till de anställda som Reuters tagit del av räknar han med att nå upp till 6 000 i veckan under nästa månad.

I mejlet skriver han också att han tror att ”vi just blev ett riktigt bilföretag”.

Läs också: Segt för Teslas folkbil – men laddstationer byggs för fullt

Men trots att man nu kommit i de här volymerna så måste företaget bevisa för investerarna att det kan hålla i produktionstakten – och det finns skeptiker. Analytikern Brian Johnson på Barclays varnade investerare i mars att vara försiktiga och se upp för plötsliga produktionsökningar som inte är hållbara i längden.

Ett annat problem är att Panasonic som levererar batterier till Tesla flaggat för att det kan bli tillfällig brist på batterier i samband med den ökade produktionstakten. 


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018