Vi har tidigare rapporterat om hur Cheetah lärt sig springa och hoppa. Och nu är den fyrfota roboten i farten igen. I oktober ska forskarna presentera den tredje versionen av roboten men redan nu har man släppt en tjuvtitt via video, rapporterar Tecchrunch, 

Och denna gång går Cheetah i en trappa – det är lite vingligt men det är kanske inte så konstigt med tanke på att roboten inte använder sig av några kameror eller visuella sensorer. Dessutom har forskarna försvårat det ytterligare genom att lägga träbitar som skräp på trappstegen.

Läs också: Nära ögat! En robot har agerat ögonkirurg på en människa för första gången

I stället för att lita till visuella intryck använder sig roboten av nya algoritmer som hjälper roboten att avgöra om den har ett ben i luften eller på marken vid en given tidpunkt vilket tillåter den att tålmodigt ta sig uppför trappan.

Professor Sangbae Kim säger i en kommentar att det finns många oförutsedda beteenden som en robot bör kunna klara utan att lita alltför mycket på syn.

– Vi vill att roboten ska lita mer på taktil information. På så sätt kan den klara oväntade hinder trots att den rör sig snabbt.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018