The Register berättar en riktigt saftig historia om hur det kan gå till i AI-branschen. Man ska komma ihåg att berättelsen är en partsinlaga, men man undrar i alla fall vad som har hänt. Parten som känner sig förfördelad har i alla fall agerat rättsligt.

Det handlar om Iman Sadeghi som tidigare var teknikchef på det amerikanska AI-företaget Pinscreen. Företaget ägnar sig åt att bygga datorgenererade avatarer, alltså figurer som designas med en AI-lösning.

Läs också: Facebooks AI-chef vill banka in sunt förnuft i maskinerna

Men Iman Sadeghi hävdar att man aldrig lyckades skapa AI-genererade avatarer, det ska bland annat ha varit extremt svårt att få till ögonfärgen. Eftersom Pinscreen skulle demonstrera avatarerna på en stor konferens (Sisgraph) och dessutom visa dem för investerare ska man enligt Iman Sadeghi ha fuskat och låtit mänskliga designers fixa till dem.

När Iman Sadeghi konfronterade vd:n om det fick han sparken. När han skulle lämna kontoret, med sin jobbdator i sin ryggsäck, ska han ha blivit omringad av vd:n och tre andra anställda på Pinscreen som på vd:ns kommando attackerade honom fysiskt och tog datorn från ryggsäcken.

Iman Sadeghi hävdar att han bara hade jobbdatorn med sig för att kopiera privat material som fanns på den, för att senare återlämna den.

Det går så klart inte att uttala sig om vad som är sant eller inte i den här historien. Men det finns i alla fall en lärdom att dra av den: lita inte till 100 procent på att datorgenererat innehåll alltid är datorgenererat.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018