De som intresserar sig för processor brukar debattera om Moores lag fortfarande gäller. Det finns olika varianter av den förre Intelchefen Gordon Moores förutsägelse, men i princip handlar det om att antalet transistorer på chipp fördubblas vartannat år. En annan förutsägelse som brukar lyftas fram i samband med Moores lag är att prestanda fördubblas var artonde månad.

Det må vara hur det vill med Moores lag, men en sak är säker: processorerna blir ständigt mindre. Eller rättare sagt, allt fler komponenter packas in på en given yta.

En annan trend under senare år är att det lanseras allt fler specialiserade processorer. Ett exempel på det är Googles Edge TPU. Det handlar om en processor som är klart mindre än ett enpennysmynt, som är avsedd för IOT-enheter.

Tanken är att man ska kunna köra maskininlärning direkt på uppkopplade enheter, som sensorer, i stället för att behöva överföra data till en molnlösning, eller ett eget datacenter, för att köra bearbetningar där. Därav ordet ”Edge” i namnet, som syftar på edge-arkitektur, alltså att köra så mycket bearbetning som möjligt på uppkopplade enheter.

Exempel på tillämpningar är att förutse underhållsbehov, upptäcka fel och tolka bilder. Den som är nyfiken kan ansöka om att få tillgång till en tidig version av Edge TPU.

Läs också: Nu går det att hyra superchipp för AI på Googles molnplattform

Processorjätten Intel ligger inte heller på latsidan. Eller kanske är det ändå det man gör, med tanke på den nyss meddelade tidsplanen för att börja använda en 10-nanometers tillverkningsprocess, alltså mindre ”komponenter” än tidigare på chippen.

Intel planerar att leverera processorer som tillverkats med den tekniken till julsäsongen nästa år. Då är tanken att sådana processorer ska finnas i konsument-pc.

Intel har använt en 14-nanometers tillverkningsprocess sedan 2014 och övergången till 10 nanometer har skjutits fram, så man kan tycka att det är hög tid för den nya tillverkningsprocessen.

Intels Venkata Renduchintala, ansvarig för arkitektur, försvarar att man fortsatt med 14 nanometer med argumentet att man förbättrat prestanda för sådana chipp med 70 procent sedan de lanserades. Det berättade han nyligen under ett samtal med analytiker.

Läs också: Atomtunna halvledare kan göra processorer 100 gånger snabbare

Värt att notera är att Intels rival AMD är i startgroparna med att använda en 12-nanometers tillverkningsprocess. AMDs flaggskeppsprocessor Threadripper ska tillverkas med en sådan senare under året, skriver PC World. Och det arbetas med att få till ännu mindre tillverkningsprocesser.

Så, Moores lag eller inte, komponenterna i processorerna blir mindre.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018