Google kan återigen bli tillgängligt för kinesiska internetanvändare. Men det är inte samma Google som vi använder i Europa, eller i USA. Nej, här rör det sig om en anpassad version som blockerar allt som den kinesiska regeringen bedömer är olämpligt och förbjudet. Det avslöjar nyhetssajten The Intercept som tagit del av hemligstämplade dokument från Google.

Enligt dokumenten rör det sig om en Androidapp med en begränsad version av Googles sökmotor. Användare kommer att hindras från att se en lång rad olika sökresultat. Allt som på något sätt rör mänskliga rättigheter, demokrati, religion och fredliga demonstrationer. Istället kommer man mötas av information som säger att resultat tagits bort på grund av lagstadgade krav.

Läs också: EU-beslut om Google på gång – kan bli rekordböter

I dag är det mer eller mindre omöjligt för vanligt folk att använda Google i landet. Tillsammans med Facebook, Twitter och Instagram blockeras de av den enorma brandvägg som byggts upp, the Great firewall. Bakom den tillåts ingen information om politisk opposition eller yttrandefrihet. Händelser som massakern vid Himmelska fridens torg 1989 går inte att läsa om. Boktitlar som 1984 och Djurfarmen är förbjudna.

Ur ett ekonomiskt perspektiv tillhör Kina en av de allra viktigaste marknaderna för många bolag, oavsett bransch. På så sätt kan man förstå varför bolagets vd Sundar Pichai försöker återetablera verksamheten i landet och knyta till sig nya användare. Här finns 750 miljoner internetanvändare, 95 procent av dem surfar via sin telefon som i de allra flesta fall är en Androidtelefon.

2010 lämnade Google Kina och hänvisade just till att de inte längre kunde gå med på begränsningarna i yttrande- och informationsfriheten. Hur de ställer sig de till lagstiftningen nu kan man fråga sig. Mycket lite har nämligen förbättrats, snarare tvärt om. Särskilt sedan nya regler infördes kring cybersäkerhet 2016, som inneburit mer övervakning och kontroll, enligt människorättsorganisationer.

Läs också: Kina kan lätta på nätcensuren för turister

Varken Google eller representanter för den kinesiska regeringen har kommenterat uppgifterna. Om uppgifterna stämmer vet vi inte än. Men det finns inga tekniska hinder som står i vägen, säger Martin Löwdin Fällman från människorättsorganisationen Civil rights defenders. Inte heller blir han särskilt överraskad, men orolig blir han. Inte minst ser han hur det nu blir än svårare för människorättskämpar att nå ut. Dels för att själva kunna söka information, men också med att få ut information från Kina.

– Det får effekt för människorättsförvarare och försvårar deras arbete. De måste kunna vara med i processer och ta del av till exempels FN:s arbete. Nu blir det svårt att kommunicera både inom och utom landet. Det är skadligt för rörelsen, säger han.

I samband med en utfrågning i amerikanska senaten kring den ryska iblandning i amerikanska presidentvalet sa senatorn Ron Wyden (demokrat) att vi inte längre kan de stora Facebook och andra stora plattformar som neutrala.

– Jag håller med, den tiden är över. De spelar en mycket komplicerad roll som de kanske inte är beredda att ha, de är inte redo, säger Martin Löwdin Fällman.

Kan man ställa krav på privata företag att spela en sådan roll?

– Det är en alldeles för stor fråga för mig att svara på. Men det kan bli starten på en större diskussion som man måste föra inom civilsamhället.

När västerländska företag, som till exempel Volvo, har gått in i Kina har man sagt att det på sikt kan förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna. Hur ser du på det, kan det ske med Googles sökmotorsapp?

– På ett sätt, ja. Men det är lite upp till bevis att deras etablering kan leda till en konkret förbättring. Men att Google nu kanske gör det här, oavsett var det sker i världen, går med på blockera internet. Det sätter ett oroväckande prejudikat för andra företag som kanske väljer att göra samma sak.