Tissel, tassel och rykten är vanligt förekommande i världen av ny teknik. Elon Musk och Tesla är sannerligen inget undantag. Nu drar de undan draperierna för en av de hemliga projekt de jobbat med och avslöjar ett egenproducerat ai-chipp, skriver Techcrunch.

Hittills har Tesla förlitat sig på Nvidias plattform för självkörande bilar. Men den tekniken slängs nu ut och in kommer istället den egna hårdvaran. Tanken är att den ska göra precis det samma som nuvarande system. Alltså göra alla de beräkningar som krävs för de egenskaper bilen har.

Läs också: Nu strular det med AI

Varför tror nu Tesla att de kan göra ett bättre jobb än Nvidia och varför just nu? Svaret på den första frågan har Pete Bannon, ansvarig för Hardware 3-projektet.

”Vi har fördelen att vi känner våra neurala nätverk, hur de ser ut och hur de kommer att se ut i framtiden”, sa han vi en pressträff tidigare i dag.

Elon Musk fyller där Bannon slutar. Kärnan i att själva tillverka tekniken är att beräkningarna måste göras på en så grundläggande nivå som möjligt, i själva kretsen. Inte i emuleringsläge som sker i dag i processorerna. I slutänden kan skiftet innebära dramatiska förändringar. Med Nvidias hårdvara kan systemet hantera 200 bilder i sekunden. Med det specialiserade chippet kan de klämma in 2 000 bilder i sekunden, med full redundans och felöverlämningar, enligt Musk själv.

Läs också: Nvidia släpper tung processor för servrar med AI i fokus

Analytikern James Wang tror däremot att den verkligen anledningen är de vill ha full kontroll. De behöver mer kräm och skräddarsydd teknik, vilket saknas i de färdiga produkterna. Samma anledning som gjorde att Apple tog fram egen hårdvara till sina telefoner.

Genom att ta denna väg har Tesla nu också mer kontroll över processen. De kan bygga i sin takt och styra utvecklingen efter sina behov på ett smidigare sätt. Bytet gäller både nya och gamla bilar. Tydligen ska det inte vara något problem att byta ut datorn och koppla in en ny.