Superentreprenören Elon Musk har ofta valt att gå sin egen väg, om det så är rymdraketer, höghastighetstransport eller elbilar. Nu har han på nytt kommit med en nyhet som tog marknaden på sängkanten. Elbilstillverkaren Tesla kan försvinna från börsen.

Via Twitter dryftade han sina planer. Når aktievärdet 420 dollar överväger Teslas högste chef och delägare att avnotera bolaget. Spektakulära uttalanden tillhör inte ovanligheterna från denna man. Men i ett blogginlägg riktat till anställda hos biltillverkaren bekräftar han planerna. Privat ägande är den bästa vägen för bolaget. Svängningar på börsen som påverkar aktievärdet samt de ständiga kraven på att leverera resultat i kvartalsrapporterna är skadligt för Tesla, är Musks åsikt.

Om planen blir verklighet skulle affären bli den största i sitt slag. Elon Musk säger, utan att gå in på några detaljer, att finansieringen är säkrad. Beskedet gjorde att aktien steg elva procent, vilket visar att investerare ser uppgifterna som trovärdiga. Men analytiker är skeptiska till hela historien.

För klart är att bolagets ekonomi allt annat än stabil. Tesla har visserligen flaggat för vinst, men det finns inga garantier, bolaget har skulder och negativt kassaflöde. Det är en rejäl utmaning att hitta ett riskkapitalbolag villig att gå in med de pengar som krävs och säkra upp nödvändig skuldfinansiering, skriver Reuters.

Att välkända börsbolag avnoteras är ingen unik händelse på något sätt. Michael Dell gjorde datortillverkaren Dell till ett privat aktiebolag 2013, ett företag han själv grundade 1984. Utköpssumman blev 24 miljarder dollar. Inte pengar som kom från hans egna fickor allena. Med på tåget var också riskkapitalbolaget Silver Lake som gick inte med 1,4 miljarder dollar. Lägg där till banklån på ti0 miljarder dollar och ett lån från Microsoft på två miljarder dollar. Ett liknande upplägg kan enligt Elon Musk själv vara aktuellt.

Men återigen blir biltillverkarens ekonomi ett problem. Skuldberget är nu på 1,9 miljarder dollar, pengarna rinner ur företaget och kreditvärderingsinstituten håller inte aktien särskilt högt. Ett annorlunda utgångsläge från det Dell hade för fem år sedan.

I diskussionerna har Saudi Arabiens investeringsfond seglat upp som en potentiell finansiär. De enligt uppgifter köpt en liten del aktier i bolaget, mindre än fem procent, men kommenterar inte om de skulle vara med och köpa ut Tesla från börsen.

Andra möjliga parters som kan vara aktuella och har möjlighet eller intresse av en investering är Softbank Group som tidigare gjort stora satsningar inom just ny teknik. Kinesiska Tencnet Holding köpte fem procent av aktierna förra året är också en potentiellt partner. Dock måste alla affärer mellan amerikanska bolag och utländskt kapital granskas och godkännas av amerikanska myndigheter. Just nu är läget spänt mellan USA och Kina och en investering därifrån kan ses som ett hot mot landets säkerhet.

Elon Musk skriver att han tänker behålla sig privata ägande till omkring 20 procent.

Läs också: 
Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex