Tesla och Elon Musk tycks vara en ständig källa till rabalder. Senaste veckan är inget undantag. Nu är det dock av en mer negativ karaktär. För nu har en tidigare anställd lagt ut bilder som ska föreställa skadade bilbatterier, i bilar som Tesla skeppat ut från fabriken, skriver CNBC.

Visselblåsaren Martin Tripp jobbade tidigare på fabriken och sedan en tid tillbaka pågår ett infekterat bråk mellan honom och hans tidigare arbetsgivare. Under gårdagen twittrade han ut intern e-post, bilder och fordonsinformation och säger att detta bevisar felaktigheter i tillverkningsprocessen vid batterifabriken. Samt att det sålts bilar med inbyggda fel, som i hans mening riskerar förarens liv.

Det är inte första gången han riktar anklagelser mot Tesla. Han har i tidigare intervjuer sagt att tillverkaren tar farliga genvägar och att Elon Musk är väl medveten om detta.

Läs också: Uppgifter: Elon Musk anklagar Tesla-anställd för sabotage

Bland dokumenten som Martin Tripp lägger ut finns en lista över id-nummer för fordon. Dessa ska hänvisa till specifika bilar som fått batterier med skadade celler som aldrig skulle ha installerats. Med finns också bilder från fabriksområdet som ska visa hur Tesla förvarar restprodukter på ett felaktigt sätt.

Tesla förnekar att det överhuvudtaget skulle ligga någon sanning i Martin Tripps påståenden: ”Vi har sagt det förut, de här påståenden är falska och Mr Tripp har inte ens personlig kunskap om de säkerhetsområden som han hävdar. Inga skadade celler har byggts in i någon Model 3 på något sätt”, skriver en talesperson i ett uttalande och avslutar med att säga att inga säkerhetsproblem har rapporterats in.

Martin Tripp ska enligt Elon Musk ha hackat interna system och försett media med hemlig och felaktig information. Parterna kan tvingas mötas i rätten för att få ett avslut på konflikten.

Annars har den senaste veckan mest handlat om Teslas eventuella utträde från börsen. Spekulationerna har kastats fram och tillbaka på nyhetssajter och i sociala medier. Framför allt har analytiker ifrågasatt Musks påstående att finansiärerna redan skulle vara säkrade. Dessutom har det dryftats att Elon Musks tweet faktiskt skulle bryta mot reglerna för börsbolag. Alltså vad man får och inte får säga som styrelseledamot och aktieägare.

Läs också: Elbilarna gasar in i trafiken – rekordmånga rullar på gatorna

En fråga som nu ligger på myndigheternas bord. United States securities and exchange commission, SEC, utövar tillsyn över handeln med värdepapper i landet och ska enligt uppgifter till Fox business network nu formellt ha inlett en granskning. Teslas ledning har nu ålagts att förse myndigheten med information, exakt vilken framgår inte av rapporteringen. Beskedet fick aktien att tappa fyra procent, efter att ha gått upp elva procent i anslutning till Elon Musks tweet.

Det var i måndags som planerna lades fram. När aktien når ett värde av 420 dollar kan det vara aktuellt att omvandla bolaget och plocka bort det från börsen. Men bolaget har haft det motigt och har svårt att stabilisera finanserna. Analytiker har sagt att det krävs omkring 60 miljarder dollar i riskkapital för att köpa ut bolaget samt ytterligare 10 miljarder dollar för att betala av skulderna de samlat på sig. En potentiell kandidat som pekats ut är Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF.