AI har visat sig vara ett mycket kraftfullt verktyg när det gäller att manipulera videofilmer av människor. Deepfakes (videofilmer där man med hjälp av maskininlärning bytt ut ansiktet på en person) är det som hittills fått mest uppmärksamhet, men det kommer nya exempel varje dag. Det skriver nyhetssajten The Verge, och berättar om det senaste exemplet, som de kallar ett Deepfakes för dans.

Läs också: Deepfakes är det läskigaste på nätet just nu – och ett tydligt exempel på riskerna med AI

Det är ett system som använder AI för att läsa av en persons dansrörelser och kopiera dem till en någon annans kropp, och det ska fungera för allt ifrån modern dans till balett.

Det är en grupp forskare vid UC Berkley som ligger bakom utvecklingen.

Systemet är uppbyggt av ett antal diskreta steg. En video på personen som ska kopieras in spelas in, och ett program omvandlar dennas rörelser till en enkel streckfigur. Därefter hämtas en video av källan, och en figur görs av dennas rörelser. Sedan görs själva skiftet med hjälp av ett neuralt nätverk.

Läs mer: Ny algoritm genomskådar deepfakes – men gör kanske mer skada än nytta

Det kan låta enkelt men det krävs avancerad utveckling för att skiftet ska ske smidigt, och rörelser och ansikten se realistiska ut, skriver The Verge. Det finns också en del begränsningar som att nätverket inte kan modellera löst sittande kläder, så personen som ska klippas in måste bära tajt sittande sådana.