För första gången har en obemannad segelbåt tagit sig hela vägen över Atlanten, en sträcka på knappt 300 mil. Norska företaget Offshore Sensing ligger bakom den lilla farkosten, Sailbuoy, som behövde två och en halv månad på sig för att fullfölja överfärden.

Läs också: Självkörande drönare ska hålla fåglar borta från flygplatserna

Ett tjugotal liknande båtar har redan gjort försöket att korsa Atlanten i den så kallade Microtransat Challenge, men samtliga har misslyckats. Sailbuoy gjorde överfärden mellan Newfoundland i Kanada och den irländska kusten och lyckades alltså undvika missöden som kollisioner med andra båtar och oljeborrplattformar. Turligt, med tanke på att varje exemplar av Sailbuoy kostar cirka 175 000 dollar att tillverka.

Precis som med självkörande bilar spås autonoma båtar gå en strålande framtid till mötes. Tänkbara användningsområden är inhämtning av forskningsdata, övervakning eller inom fiskerinäringen.

Läs också: Dags att angöra en brygga? Volvos självkörande båt gör jobbet åt dig

Sailbuoy är två meter lång och försedd med solceller, vilket gör den helt självförsörjande när det gäller elektricitet. Enligt tillverkaren ska den klara av uppdrag på upp till ett års tid ute till havs.