Google Inbox lanserades 2014 som en experimentplattform för nya funktioner i epostklienter. Inbox kom snart att uppskattas av många användare just för de smarta sätten att filtrera, samla, gruppera och skjuta upp epost. För många har Inbox blivit en sorts kalender, lika väl som en e-postklient, skriver Ars Technica.

Inbox är också smart på det sättet att e-posten egentligen aldrig arkiveras eller slängs, man bara markerar den som färdig. Men framför allt gav mobilversionen en helt ny och mycket bättre användarupplevelse; de många smarta funktionerna kom verkligen till sin rätt på en liten skärm.

Men sen tog det i stort sett slut på innovationerna, samtidigt som många av de bästa och mest populära funktionerna letade sig in i den vanliga Gmail-klienten. Vissa ganska självklara funktioner kom heller aldrig till Inbox, som exempelvis mottagargrupper.

Läs också: Google och Samsung i gemensam front mot Apples Imessage

Bland de funktioner som redan har kopierats till Gmail hör sortering och organisering (fast i form av flikar istället för buntar) och “snooze”-funktionen, som kom med den senaste uppdateringen av Gmail-klienten. Den AI-styrda smartsvar-funktionen finns numer i flera e-postklienter, och Google är på väg att inkludera det i kommande versioner av ML Kit-api:et, som är öppet för alla.

Med Gmail i stort sett ikapp har alltså Google nu bestämt sig för att släcka Inbox. Google säger att de lärt sig mycket på Inbox, att fler funktioner ska överföras till Gmail-klienten och att de behöver fokusera sina insatser på en enda klient.

Nuvarande Inbox-användare har som sagt sex månader på sig att byta, och en guide för detta finns att läsa hos Google.