Nej, bilbranschveteranen Bob Lutz, tidigare chef på General Motors, är inte nådig när det kommer till Tesla. Även om Elon Musk är en trevlig kille vet han inte hur man driver ett bilföretag – kostnaderna för att tillverka Tesla Model 3 är helt enkelt för höga säger han till CNBC. 

– Han har 9 000 personer i monteringsfabriken och de producerar färre än 150 000 bilar om året. Det går helt enkelt inte ihop. Det är ett bilföretag som är på väg mot kyrkogården, säger han.

– Käftarna håller på att slå igen och jag tror att om ett år eller två så kommer vi se en film som heter Vem dödade Tesla, en konspirationsfilm med Leonardo DiCaprio.

Läs också: Musks nya huvudvärk – tunga chefer lämnar Tesla

Bob Lutz pekade också på att konkurrensen ökar – inte bara från Audi som är på gång med en ny elbil utan också från Mercedes, BMW och Porsche. Eftersom de har en lönsam försäljning av bilar med vanlig förbränningsmotor så klarar de av att sälja elbilar med förlust.

– Tesla har ingen teknisk fördel, ingen fördel när det gäller mjukvara, ingen fördel när det gäller batteri. Inga fördelar alls, säger Bob Lutz.

Det är inte första gången som Bob Lutz går hårt åt Tesla och förutspår att företaget kommer att gå under – han har också sagt att Teslas grundare och vd Elon Musk borde kliva åt sidan.

Denna gång kom hans kommentarer i samband med att det amerikanska justitiedepartementet begärt att få in dokument relaterade till Elon Musks twittrande om att avnotera företaget från börsen – planer som han sedan tagit tillbaka.