Rolls-Royce, som numera är avknoppat från den kända biltillverkaren, har tagit hjälp av Intel för att ta sin vision om självkörande fartyg ett steg närmare verkligheten, något som The Verge rapporterar om.

Läs också: Dags att angöra en brygga? Volvos självkörande båt gör jobbet åt dig

Räkna inte med att helt självkörande fartyg blir verklighet inom en nära framtid, men Rolls-Royce har siktet inställt på att sjösätta det första helt autonoma lastfartyget, som saknar mänsklig besättning, senast 2025.

Samarbetet med Intel innebär att man kommer att använda sig av ssd-diskar med 3d nand-teknik och Intel Xeon-processorer för att lagra och bearbeta de enorma datamängder som Rolls-Royce-systemet samlar in varje dygn.

Rolls-Royce har ägnat de senaste åtta åren åt att ta fram sitt system för självkörande fartyg och tidigare i år släppte man första versionen av sitt Intelligent Awareness-system som består av en uppsättning kameror, radar och lidar (ljusradar) som inhämtar information om andra fartyg och hinder och bearbetar den med hjälp av maskininlärning.

Läs också: Självstyrande segelbåt lyckades korsa Atlanten

Ett av de största hindren som måste övervinnas är att det saknas internationella lagar och regler som styr användandet av autonoma, självkörande fartyg på världshaven, enligt Kevin Daffey på Rolls-Royce. Han tror också att fartyg som fraktar farliga substanser som olja eller gas troligtvis alltid måste ha en mänsklig besättning.