Det är förmodligen bara en tidsfråga innan någon av dina kollegor ersätts av en robot, så det är tveklöst en god idé att ha koll på utvecklingen inom det här området. För bara några år sedan upplevde vi robotar som långsamma, klumpiga och inget större hot mot mänskligheten. I dag ser det annorlunda ut – här är några av årets häftigaste, och läskigaste, robotar.

Nu har Boston Dynamics Atlas-robot lärt sig parkour

Vår favoritrobot Atlas ligger verkligen inte på latsidan. Vi har genom åren följt hens utveckling från en ganska långsam och klumpig plåt-Niklas till dagens parkourutövare (!). Ja, det är sant, Boston Dynamics-roboten har blivit en habil utövare av sporten parkour. Klicka på rubriken ovan för att se hur Atlas hoppar över en stock och rusar uppför en trappa utan några som helst problem. Atlas har byggts i samarbete med det militära forskningsinstitutet Darpa och är konstruerad för att genomföra räddningsuppdrag i farliga miljöer dit man inte vill skicka människor.

robot

Se upp hantverkare! Här är den japanska roboten som vill ta över ditt jobb

Säg hej till morgondagens Martin Timell, den japanska roboten HRP-5P som gladeligen hjälper dig att renovera ditt hus. Roboten placerar väggpaneler på rätt plats och spikar fast dem, men ska enligt utvecklarna även kunna ta sig an andra arbetsuppgifter.

Här är ormroboten som klättrar i stegar

En annan japansk robot är av det lite slingrigare slaget. Den här ormroboten är gemensamt utvecklad av Kyoto-universitetet och University of Electro-Communications i Japan och kan klättra uppför en stege. Idén bakom roboten är förstås att den ska kunna ta sig in i utrymmen dit människor, eller andra typer av robotar, inte kan ta sig.

robot ski

Robotarna kanske tar våra jobb men slalom kan de inte åka

Det kommer att dröja många år innan vår gamla alpinhjälte Ingemar Stenmark får en värdig robotutmanare, åtminstone av den här videon att döma. I samband med vinter-OS i Pyeongchang arrangerades en tävling i robotslalom mellan flera sydkoreanska teknikföretag och vi kan väl konstatera att ingen av robotorna var någon framstående utförsåkare.

Nu går MIT-roboten upp för trappor – utan att se

Den fyrbenta roboten Cheetah, som utvecklats av forskare vid MIT, lärde sig att gå i en trappa under 2018. Det är lite vingligt men det är kanske inte så konstigt med tanke på att roboten inte använder sig av några kameror eller visuella sensorer. Dessutom har forskarna försvårat det ytterligare genom att lägga skräp i form av små träbitar på trappstegen.

toyota basket robot

Toyotas nya basketrobot Cue sätter varje trepoängare

Basketroboten Cue krossar allt mänskligt motstånd när det gäller att sätta trepoängare på basketplanen. Det visar Toyota stolt upp i en video där de låtit roboten tävla mot några proffs från den japanska basketligan.

Ny robot löser Rubiks kub – på 0,38 sekunder

Det finns människor som kan lösa det klassiska pusslet Rubiks kub på ett fåtal sekunder, men det är bara att inse – på det här området är tiden när vi kunde tävla med robotarna förbi. I år lyckades en specialbyggd robot få alla bitar på plats på ofattbara 0,38 sekunder. Uppfinnarna lovar dessutom att roboten kan bli ännu snabbare än så.

Nu kan Boston Dynamics robothund öppna dörrar

Atlas är inte den enda robot som Boston Dynamics ligger bakom. Under 2018 visade man upp en video där robothunden Spotmini lärt sig att öppna en dörr. Om vi bortser från att det hela ser lite obehagligt ut så kan vi glädja oss åt tanken att vi snart kommer att få hushållsrobotar som kan hjälpa oss med enklare sysslor i hemmet.

Läs också:
Går det ens att stoppa mördar-robotarna?
AI-experter vill förbjuda mördarrobotar – "en tredje revolution i krigföring"