Gårdagens Falcon 9-uppskjutning från Vandenberg Air Force Base var en lyckad uppvisning av Spacex. Elon Musks rymdbolag lyckades med uppdraget att placera 64 nya satelliter i omloppsbana runt jorden och slog inte mindre än fyra olika rekord enligt Gizmodo:

Högst antal uppskjutningar under ett år
Det här var årets nittonde raketuppskjutning för Spacex, tidigare har man som mest gjort 18 uppskjutningar under ett år.

64 satelliter placerades i omloppsbana
Falcon 9-raketen var lastad med inte mindre än 64 satelliter som placerades i omloppsbana runt jorden, ett nytt rekord för Spacex och amerikanska rymdbolag. Däremot har Indien lyckats skjuta upp 104 satelliter samtidigt, något som skedde i fjol. De 64 satelliterna på Falcon 9 kom från 34 olika företag och organisationer och 17 olika länder.

Huvudraketen användes för tredje gången
En av Spacex grundprinciper är att raketerna ska kunna återanvändas flera gånger. Förstasteget, som har benämningen B1046, har nu använts vid tre separata uppskjutningar, något som Spacex inte gjort tidigare.

Samma raket har skjutits upp från tre olika baser
Det förstasteg som användes vid uppskjutningen har nu skjutits upp från alla de tre avfyrningsramper som Spacex använder sig av: Kennedy Space Center, Cape Canaveral och Vandenberg Air Force Base.

Läs också:
Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex
Lyckad Marslandning igen av Nasa – här är första bilderna
Spacex har fått klartecken att skjuta upp tusentals satelliter