För Spacex blev 2018 ett lyckat år, under vilket man bland annat slog flera olika rekord. Men Elon Musks rymdföretag har fortfarande de svåraste utmaningarna framför sig.

Om ungefär en månad kommer man att göra en testuppskjutning inför företagets första kommersiella uppdrag med människor ombord. Vid testet kommer det inte finnas några astronauter ombord, men Elon Musk betecknar den ändå som en ytterst riskabel uppskjutning eftersom Spacex kommer att använda en hel del ny teknik för första gången. Det är dessutom första gången som den här rakettypen och rymdskeppet kombineras på detta sätt.

Arstechnica rapporterar att uppskjutningen var planerad till den 17 januari, men att Nasa tvingats flytta fram datumet på grund av tekniska problem i kombination med att den amerikanska statsapparaten är stängd på direkt order av president Trump. Över 90 procent av alla Nasa-anställda påverkas av stängningen.

Uppskjutningen är oerhört viktig både för Nasa och Spacex. Om den är framgångsrik innebär det att Spacex tar ett rejält kliv närmare sitt mål att bli det första kommersiella rymdföretaget som transporterar människor ut i rymden.

Om allt går som det ska under testuppskjutningen kan vi förvänta oss ett uppdrag med de livs levande astronauterna Doug Hurley och Robert Behnken framåt sommaren i år.

Läs också:
Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex
Kina först med unik landning på månens baksida