Din dator kan vara ditt livs bästa investering. Har du en Internetuppkoppling hittar du massvis med sajter som både kan hjälpa dig att spara tid och pengar. Det finns också program som förvandlar självdeklarationen från något tidskrävande och plågsamt till rena barnleken.
Vi har dammsugit Internet på de bästa sajterna, och ger dig här 12 konkreta tips som kan förbättra din hemekonomi.
1. Högre ränta när du sparar...
Börsraset och den ekonomiska osäkerheten har gjort att den trygga bankboken har kommit till heders igen. Några procents ränta är kanske trots allt bättre än Framfab- och Iconaktier. Det har också blivit lättare att vara bankkund det senaste året. Konkurrensen från små nischbanker och hotet från Ica och Coop har fått bankjättarna att höja sina sparräntor. Vilken bank som ger dig den bästa sparräntan avslöjas på Internet. Kolla vad din bank ger. Kanske är det dags att byta.
www.bankkalkylen.konsumentverket.se
Konsumentverkets tjänst Bankkalkylen hjälper dig att jämföra kostnader mellan olika banker. Läs även mer om hur du byter bank.
www.bankboken.nu
Ett uppslagsverk för allt som har med bankaffärer att göra. Föreningssparbanken står bakom denna utmärkta sajt.
www.konsumentbankbyran.se
Konsumentverket, Finansinspektionen och Svenska Bankföreningen driver Konsumenternas bankbyrå. På sajten kan du jämföra
nätbankernas villkor - och hitta länkar till dem.
www.sparoversikt.nu
Vilka banker har bäst ränta? Tidningen Sparöversikt publicerar uppgifterna på sin sajt.
2. ... och lägre när du lånar
Om du har lånat pengar till ett hus eller en bostadsrätt är räntekostnaden en av de största utgiftsposterna i din hemekonomi. Eftersom bolån ofta rör sig om stora summor pengar kan även små ränteskillnader betyda åtskilliga tusenlappar i slutändan.
På Internet kan du jämföra de olika bolåneinstitutens räntor. Läs tabellerna eller mata in uppgift om hur mycket du vill låna, hur mycket bostaden kostar och hur stor din egen insats är.
Observera att det går att förhandla sig fram bättre villkor hos de flesta banker. Så gjorde jag. Jag tog reda på vart jag fick lägst ränta och frågade sedan min egen bank om de kunde ge ännu bättre villkor. Banken svarade ja!
www.comboloan.se
Jämförelsesajt som tar fram det billigaste bolånet för just dig.
www.europeloan.com
Billigare bostadslån hos ett bolåneinstitut som bara finns på webben.
www.sbab.se
Statens bolåneinstitut SBAB pressar räntorna tack vare en effektiv Internetsajt.
www.svt.se/texttv/232.html
Aktuella räntor hos text-tv.
3. Billigare försäkringar
Att hitta rätt försäkring är svårt. Bolagen har olika typer av paketeringar, så det är krångligt att jämföra kostnaderna. Det är med andra ord inte konstigt att det finns försäkringsmäklare som inte gör något annat än att leta efter rätt försäkringar. Om du inte vill vända dig till en sådan kan du i stället ta Internet till hjälp. På försäkringssajterna fyller du i uppgifter om dig själv och dina behov. Utifrån detta får du offerter från olika försäkringsbolag, helt utan kostnad.
Nackdelen är att sajterna inte guidar dig till alla försäkringsbolag. Du får med andra ord inte erbjudanden från samtliga bolag, något som gör att man tappar mycket av den goda idén.
Att hitta rätt försäkring är svårt. Bolagen har olika typer av paketeringar, så det är krångligt att jämföra kostnaderna. Det är med andra ord inte konstigt att det finns försäkringsmäklare som inte gör
något annat än att leta efter rätt försäkringar. Om du inte vill vända dig till en sådan kan du i stället ta Internet till hjälp. På försäkringssajterna fyller du i uppgifter om dig själv och dina behov. Utifrån detta får du offerter från olika försäkringsbolag, helt utan kostnad.
Nackdelen är att sajterna inte guidar dig till alla försäkringsbolag. Du får med andra ord inte erbjudanden från samtliga bolag, något som gör att man tappar mycket av den goda idén.
www.insplanet.se
Digital försäkringsmäklare som hittar de billigaste försäkringarna hos sex bolag.
www.teletrade.se/forsakring">www.teletrade.se/forsakring
En annan digital försäkringsmäklare som letar hos något fler bolag.
www.konsumenternasforsakringsbyra.se
Den oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå hjälper dig att hitta rätt försäkring och tolka försäkringsvillkoren.
4. Spara pengar på ditt ringande
Det kan inte upprepas tillräcklig många gånger: Telefonijättarna Telia och Tele2 är ofta dyra. Oavsett hur mycket du ringer eller surfar finns det pengar att tjäna på att byta telefonbolag.
På Internet kan du ta reda på vilket teleföretag som passar dig bäst. Du skriver in en uppskattning av dina telefonvanor
och får utifrån det fram ett resultat. Du kan även få lägre telefonpriser hos kundklubben Spray Smart (se tips 7)
www.sparapengar.se
Hitta lägsta priset på el, tele, bolån och försäkringar. Sparapengar samarbetar numera bland annat med Spray Smart och
Cint.
www2.cint.se/pts/frameset.htm
Post- och telestyrelsen driver tillsammans med konsumentsajten Cint en telefonguide där du hittar bästa telebolaget.
5. Byt el och tjäna pengar
På samma sätt som när det gäller telefoni har elmarknaden avreglerats. Och på samma sätt finns det pengar att tjäna på att välja rätt.
Att byta elbolag kan vara lite krångligt, men om det visar sig att du tjänar mycket pengar kan det förstås vara värt besväret.
Du kan jämföra priserna på Internet eller använda nätets kundklubbar (se tips 7).
www.elbyte.nu
Informationssajt om hur du byter elleverantör.
www.elpriser.konsumentverket.se
Konsumentverkets sajt för dig som vill sänka elpriset.
www.sparapengar.se.
Sparapengar har en kalkylator som hittar billigaste elpriset.
6. Handla till lågpris
Internet har gjort det lättare att jämföra priserna. Och du behöver inte surfa runt på hundratals sajter för att leta. Det finns shoppingagenter som gör jobbet åt dig.
Skriv bara vilken produkt du vill köpa, eller bläddra dig igenom olika kategorier. När du har gjort det får du en lista över vilka affärer som har bästa priset. Observera att shoppingagenterna bara söker i ett begränsat antal butiker. Vet du precis vad du ska köpa kan du även söka i någon sökmotor.
www.pricerunner.se
En av de bredaste shoppingagenterna. Pricerunner letar inte bara igenom nätbutikerna utan hittar även priser i vanliga,
fysiska butiker.
www.kelkoo.se.
En annan shoppingagent, som även har konkreta köpråd för en rad olika produkter.
www.bugsoft.hik.se/buyer
Buyer's guide innehåller bara datorprylar, och är vid första anblicken rätt krånglig.
www.bokfynd.nu
Här hittar du de billigaste böckerna. En nackdel är att du måste logga in dig.
shopping.passagen.se
Portalen Passagen har shoppingagenter när det exempelvis gäller böcker och skivor.
www.shopper.com
Bred amerikansk shoppingagent.
www.shoppingagenter.com
Länkar till alla shoppingagenter.
7. Kundklubbar sparar tusenlappar
Att förhandla fram bättre villkor som privatperson kan vara svårt. Är man däremot många blir förhandlingsläget bättre. Vilken affärsman säger nej till tusentals nya kunder på en gång?
Det här är tanken bakom Internets kundklubbar Kundkraft och Spray Smart. Idén är att du blir medlem i klubben och uppdrar åt dess förhandlare att skaka fram det bästa priset å dina vägnar. Det här betyder i slutändan att du och alla andra medlemmar får ett bättre pris än ni fått som enskilda konsumenter.
www.kundkraft.se
En köpklubb som sänker priset på el och bensin.
www.spray.se/smart
En annan köpklubb som även arbetar med telefon, Internet och bolån. Här finns dock en årsavgift på 195 kronor.
8. Deklarera utan problem
Den 2 april och den 2 maj har många svenskar huvudvärk. Det är dessa datum som den särskilda respektive allmänna självdeklarationen ska vara inlämnade. Ett sätt att lindra plågan är att låta datorn göra grovjobbet.Ett skatteprogram tar hand om hela deklarationen. Vad du behöver göra är bara att mata in uppgifter om hur mycket du har tjänat och vilka avdrag du tycker att du ska göra. Programmet gör alla uträkningar och ser till att rätt siffror hamnar på rätt plats. Du kan skriva ut blanketterna på din vanliga skrivare.
Alla uppgifter om skattesatser och olika värden finns inbyggda i programmen, så du behöver inte slå i en massa tråkiga tabeller. Flera av programmen håller dessutom ordning på dina aktie- och fondportföljer.
Innan du skickar in deklarationen kan programmets deklarationskontroll se till att du inte har gjort något formellt fel. Programmet kan även ge dig handfasta råd om hur du kan sänka skatten. Själv fick jag tips om en avskrivning jag inte hade tänkt på - ett tips som jag tjänade cirka 10 000 kronor på.
Det finns många program att välja på, och i tabellen nedan hittar du korta uppgifter om vad som skiljer dem åt.
www.rsv.se
Oavsett hur du gör din självdeklaration är Riksskatteverkets sajt en guldgruva. Här finns alla broschyrer och alla blanketter att hämta hem och skriva ut. Det finns även interaktiva tjänster som låter dig räkna ut din skatt.
finans.regeringen.se
Vad används egentligen skattepengarna till? Finansdepartements sammanfattar detta här.
www.signon.se
Har du inte lust att lägga ut pengar på ett skatteprogram? Företaget Sign On skänker bort alla deklarationsblanketter i digital form. Fyll i blanketterna direkt på datorn så slipper du alla manuella uträkningar.
9. Billigare aktiehandel...
När hysterin var som störst på börsen verkade det som om varenda människa började handla med aktier. Så kallade daytraders tjänade miljoner på att inte göra något annat än att köpa och sälja aktier.
Det här blev möjligt tack vare nätmäklarna. Plötsligt kunde man sitta hemma och göra sina aktieaffärer från den egna datorn. I dag är aktiehandel inte riktigt lika hett längre, men självklart finns det fortfarande pengar att tjäna för den som satsar rätt. Och det bästa sättet att handla med aktier är fortfarande att göra det via Internet. Nätmäklarna ger dig lägre kostnader och snabbare information. Och det blir givetvis enklare att göra jobbet hemifrån än att gå till banken.
www.aktiespararna.se
Aktiesparares riksförbund låter dig bland annat testa dina aktiekunskaper.
itaktier.idg.se
PC för Allas förlag IDG har en sajt som har specialiserat sig på it-företagens aktier.
www.tipmail.com
Gratis aktietips per mejl varje vardag.
www.stockholmsborsen.se
Stockholmsbörsens egen hemsida har bland annat aktuella kurser.
www.vcw.se
Största diskussionstjänsten när det gäller aktier. Här finns även nättidningen Dagens Finans.
www.teletrade.se
www.avanza.se
www.nordiska.com
www.e-trade.se
Fyra renodlade nätmäklare finns kvar efter en mängd sammanslagningar. Även de vanliga bankerna erbjuder givetvis börstjänster.
10. ... och fonder
Ett alternativ till att handla med aktier är olika sorters fonder. Fonder är ett slags lagom-alternativ som är tryggare än vanlig aktiehandel, men oftast mer lönande än bankkontot. I likhet med aktiehandeln gör sig fondhandel bäst på Internet. Du kan följa hur dina fonder utvecklas, och när det är köp- eller säljläge handla direkt på sajten.
Förutom de rena fondsajterna handlar nätmäklarna och bankerna med fonder, så även på deras sajter finns fondinformation.
www.fondbolagen.se
Hos Fondbolagens förening kan du bland annat lära dig mer i Fondskolan.
www.fondmarknaden.se
Fondmarknaden är en oberoende marknadsplats för fondsparare. Du kan både läsa mer och handla med fonder direkt på sajten.
morningstar.se
Morningstar bedömer olika fonder och följer deras utveckling. Du hittar nyheter, och kan skapa din egen fondportfölj.
11. Tidningar som sparar pengar
De flesta ekonomitidningar har även tjänster på Internet. Här finns nyheter, analyser, räntetabeller, börskurser och mycket mer. Hos många av tidningarna kan du även göra din egen aktie- och fondportfölj.
Observera att allt fler tidningar diskuterar att börja ta betalt. Hos Ekonomi24 är det exempelvis bara du som är registrerad som prenumerant som har rätt att läsa nyheterna.
naringsliv.svd.se Svenska Dagbladet
www.aftonbladet.se/ekonomi Aftonbladet
www.afv.se Affärsvärlden
www.dn.se/ekonomi Dagens Nyheter
www.di.se Dagens Industri
www.ekonomi24.se Ekonomi24
www.fti.se Finanstidningen
www.privataaffarer.se Privata affärer
www.sparoversikt.nu. Sparöversikt
www.va.se Veckans affärer
www.expressen.se/dinapengar Expressen
12. De bästa startpunkterna
Förutom de specialsajter som nämnts ovan finns många allmänna ekonomisajter. Dessa är ofta bra startpunkter när du letar efter ekonomisk information.
www.torget.se/v3/avdelning/1,2505,120,00.html
Postens shoppingportal Torget har även en ekonomiavdelning med ekonomiska nyheter, börskurser och länkar till andra ekonomisajter.
www.webfinanser.com
Pedagogisk startsida när det gäller aktier, bank, valuta, fonder samt företagsnyheter.
www.msn.se/Privatekonomi
Börskurser, en egen aktieportfölj och ekonomiska nyheter hittar du på Microsofts portal MSN.
se.finance.yahoo.com
Portalen Yahoo har en ekonomisajt som framför allt har en bra portföljhantering.
Av MARTIN APPEL
Martin är reporter på tidningen PC för Alla. Artikeln återfinns i sin helhet i nummer 2/2002. Du hittar tidningens webbplats på pcforalla.idg.se.
DATORÄGARENS 5 MEST KREATIVA AVDRAG
- Att få göra avdrag för sin hemdator är inte det lättaste. Datorn anses allt mer vara en naturlig del i hemmet, precis som en tv.
- Använder du däremot datorn i jobbsammanhang kan du få dra av kostnaden, under förutsättning att skatteförvaltningen inte anser att dina arbetsgivare borde hålla dig med dator. Om du har något extraknäck vid sidan om ditt ordinarie jobb kan detta motivera att datorn blir avdragsgill. Grundprincipen är att du får dra av datorn om den är en utgift som du har för att kunna få inkomster.
- Om du är småföretagare är läget förstås annorlunda, och du lär inte har några större problem att dra av datorn. I vanliga fall delas kostnaden upp på tre år. Ställer däremot jobbet krav på att du har extra modern utrustning kan du få göra hela avdraget på ett år. Det här gäller exempelvis dig som arbetar med film, ljud eller layout. nAvdragen för dator inskränker sig inte bara till hårdvaran. Även datortillbehör, program, litteratur och datortidningar är avdragsgilla om de är relaterade till ditt jobb. Samma principer gäller förstås även kostnaden för din Internetuppkoppling.
- Du som använder datorn för att göra aktieaffärer kan göra avdrag för de kostnader du har. Det kan röra sig avgiften till din nätmäklare, kostnaden för att köpa information på Internet eller olika ekonomiböcker och tidningar. Dataprogram som har aktiefunktioner kan också vara avdragsgilla, exempelvis deklarationsprogrammet.
- Observera att det aldrig är fel att göra ett avdrag. Så länge du kan motivera det kan du göra avdrag för nästan vad som helst. Sedan är det upp till skattemyndigheten att säga nej. En förutsättning är förstås att du kan styrka dina kostnader, alltså att du har kvitton.