Sedan 1509 har Schweizergardet skött Vatikanstatens säkerhet och skyddat påven. 1914 gjordes den senaste förändringen med deras färgglada uniform som hämtar inspiration från renässansen.

Men nu har man tagit hjälp av ny teknik för nästa steg i utvecklingen, rapporterar The Verge. Den här gången är det de traditionella hjälmarna i metall som ersätts billigare i plast – och de tillverkas med 3d-skrivare. Varje hjälm kostar runt 880 euro, drygt 9 000 kronor, vilket är halva priset jämfört med en metallhjälm.

I stället för att väga runt två kilo väger de nu 570 gram, och de är också svalare eftersom de försetts med ventilationsluckor.

98 av de totalt 120 beställda hjälmarna anlände till Vatikanstaten den 22 januari då gardet firade sin 513:e födelsedag.

Den hjälmmodell som skannats in för 3d-utskrifterna är från 1500-talet, och en hjälm tar 14 timmar att skriva ut. De traditionella metallhjälmarna tar 130 timmar att tillverka.

Men är inte plasthjälmar mindre säkra än rejäla hjälmar i metall? Nja, eftersom de bara används för ceremoniella syften så har det ingen betydelse enligt sergeant Urs Breitenmoser, talesperson för Schweizergardet.

Läs också: 
Forskare skapade konstgjort öga med hjälp av 3d-skrivare
Har du en 3d-skrivare? Se upp för farliga partiklar