Då arbetade han som informationschef för allsvenska fotbollsklubben AIK. Högt tempo och mycket skrivgöra, samtidigt som han satt fel var några av ingredienserna.

– Det började med att jag kände stickningar i armen, efter ett tag blev det värre och övergick till smärtor.

Stickningar första symptom

Då hade Magnus tur. Fotbollsklubbens massör tog sig an honom och smärtorna försvann. Ett år senare började han sin anställning som redaktionssekreterare på TV-sporten och det dröjde inte länge innan musarmen kom tillbaka. Stickningar i fingrarna var de första symptomen han kände av.

– Efter ett tag blev det värre. Jag hade svårt att böja mig ned och på nätterna kunde jag inte sova på högersidan på grund av att det gjorde så ont. Det är inte många som tänker på vilken monoton rörelse det är att sitta och klicka med en mus dagarna i ända. Jag har ändå arbetat med datorer sedan 1980-talet, men det är framför allt i och med att jag började använda mus som smärtorna kom.

Läs också: Grattis! Nu blir det okej att ligga ner och jobba

I stället för sjukskrivning kallades en ergonomiexpert in som besiktigade arbetsplatsen. Hon kunde snabbt konstatera flera felaktigheter.

– Magnus gjorde i stort sett alla fel man kan göra, berättar Kristina Rabenius, ergonomiexpert på företaget Ergitid.

Bordet för lågt

Han hade bordet för lågt samt hade skärmen och tangentbordet för nära samt musen för långt ifrån sig. I och med att Magnus är lång så tvingades han sitta framåtböjd, samtidigt som han var tvungen att böja huvudet uppåt för att se in i skärmen samt sitta med sträckt arm.

Bra ergonomi innebär att man anpassar människans fysik med arbetets krav. Magnus musarm var resultatet av att han satt fel vid datorn. Men han är noga med att inte lägga skulden på arbetsgivaren. Utan poängterar att man som arbetstagare även har ett eget ansvar över sin arbetsplats.

Läs också: 8 sjukdomar den nya tekniken gett oss

Magnus känner i dag inte av några problem med armen. Om han skulle göra det har han en egen kur för att bota det – han hugger ved. Och datorn hemma står orörd.

– Inte för att jag vill, men jag har två tonårsdöttrar hemma som ockuperar den, avslutar Magnus med ett leende.