Nej, Amazon kommer inte acceptera bitcoin som betalningsmedel, åtminstone inte än på ett tag, men en teknisk lösning som utvecklats av det lilla New York-baserade startupföretaget Moon gör att innehavare av bitcoin kan betala på Amazon med sin kryptovaluta via det speciella webbläsartillägg (för Chrome) företaget tagit fram, enligt vd:n för Moon, Ken Kruger.

Kruger säger till Coindesk att till 2020 kommer tillägget att fungera på i stort sett vilken e-handelssajt som helst, oavsett om handlaren accepterar bitcoin som betalningsmedel eller inte, men vill samtidigt inte avslöja vilket traditionellt finansinstitut som sköter konverteringen av valutan i bakgrunden så att handlaren får betalt i traditionell valuta.

Läs också: Så funkar kryptovalutor – och så handlar du med dem

Den tekniska lösningen går ut på att använda bitcoinnätverket Lightning. Det vanliga bitcoinnätverket kan endast hantera cirka sju transaktioner per sekund, vilket skulle innebära att handlarna får vänta alltför länge på att få transaktionen validerad, men lightningnätverket är ett betalningsprotokoll som avsevärt förbättrar bitcoins skalbarhet och prestanda.

Moons webbläsartillägg kommer, enligt Kruger, att fungera tillsammans med alla lightningkompatibla digitala plånböcker. Under beta-testet har dock de 250 betatestarna kopplat webbläsartillägget till sina konton hos kryptovalutabörser som Coinbase.

amazon bitcoin
Bildtext: Så här ser Moons webbläsartillägg ut i betalningssteget. Det finns ingen integration mot handlaren, som får betalt i traditionell valuta, men väl till Visa och Mastercard.

Webbläsartillägget fungerar så att när en köpare vill betala på e-handelssajten väljer köparen bitcoin som betalningsmedel i webbläsartillägget. Tillägget tar då fram en qr-kod som i sin tur skapar en lightningtransaktion som köparen använder för att betala med sin lightningplånbok.

Enligt Ken Kruger finns det ingen integration på säljarsidan; Moon hanterar betalningsprocessen och erbjuder endast ett användargränssnitt för att skicka betalningar via lightningnätverket. Moon integrerar istället med Visa och Mastercard och tar en andel av den avgift handlaren betalar varje gång de tar emot en betalning med kreditkort.

Som IDG.se uppfattar saken betalar köparen i praktiken fortfarande med sitt kreditkort, det är i vart fall så det kommer se ut på köparsidan. Det Moons webbläsartillägg gör är att (avsevärt) förenkla alla de mått och steg som skulle krävas för att växla bitcoins till så kallad fiatvaluta, överföra pengarna till det bankkonto kreditkortet är kopplat till, och sedan handla med kreditkortet – en process som skulle ta ett par bankdagar.

Webbläsartillägget är i skrivande stund inte godkänt av Chrome Web Store, men Kruger tror att den processen ska vara klar på onsdag.

Läs också:
Samsung bygger blockkedja och planerar en ”Samsung Coin”
Visa och Coinbase i samarbete om betalkort med bitcoin