Sträckan som den självkörande lastbilen T-Pod från svenska Einride kör på allmän väg är inte lång – 100 meter – men det är likväl historiskt. Det är nämligen första gången i världen som en förarlös lastbil kör på allmän väg.

Totalt kör den 300 meter mellan två av Schenkers lager i Jönköping.

Mats Grundelius som är vd för DB Schenker Cluster Sweden, Denmark, Iceland ser det som en möjlighet att skaffa sig kunskap om den nya tekniken och också ett steg mot ett hållbart transportsystem.

– Elektrifiering och automation är definitivt framtiden och vi vill vara en del av den teknikutvecklingen och se vilka möjligheter och utmaningar som den bär med sig, säger han i en kommentar.

– Nästa steg för oss skulle kunna vara att prova T-poden på en längre sträcka – exempelvis mellan våra terminaler i Jönköping och Borås. Det är en möjlighet för oss att optimera vår internlogistik mellan våra anläggningar över hela Sverige. Ju fler punkter vi kan binda samman på detta vis, desto effektivare kan vi bli.

T-Podden kan köra 20 mil på en laddning och rymmer 15 standardpallar, motsvarande 15 kvadratmeter. Transportstyrelsens tillstånd gäller till 31 december 2020.

Läs också: Elon Musk: Redan nästa år rullar förarlösa taxibilar på gatorna