Starlink är namnet på Spacex initiativ för internetuppkoppling via rymden. Totalt ska 11 927 internetsatelliter kretsa i en låg omloppsbana runt jorden.

De 60 första som nu skickats upp har inte all utrustning som satelliterna ska ha längre fram men är ändå ett sätt att kicka igång initiativet och ge mer lärdomar om vad som krävs för att hantera en stor mängd farkoster i rymden, skriver The Verge.

I en kommentar efter uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida sa Spacex vd Elon Musk att det var ett av de svåraste ingenjörsprojekt som han sett och att det utförts mycket skickligt.

Idén är att kunna erbjuda internetuppkoppling till hela världen men till skillnad från de satelliter som i dag används för internetuppkoppling ska fördröjningstiden vara minimal eftersom Starlinksatelliterna ska ligga på en mycket lägre höjd.

4 409 av dem ska ligga på en höjd av mellan 550 kilometer och 1 325 kilometer över marken. En andra grupp med 7 518 satelliter ska ligga på lite lägre höjd, mellan 335 kilometer och 346 kilometer. Nuvarande satelliter ligger runt 35 000 kilometer upp.

I dag ligger redan omkring 2 000 satelliter i omlopp runt Jorden och det finns rymdexperter som oroar sig för att det kan bli så trångt att det blir kollisioner som resulterar i att spillrorna regnar ner över oss.

Men Elon Musk tror inte att kollisionsrisken är så stor.

– Vi vill inte trivialisera det eller låta bli att ta det på allvar, för vi tar det verkligen på allvar – men det är inte trångt däruppe. Det är extremt glest, säger han.

Läs också: Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex