Big Brother-Linda-fenomenet sprider sig och i den nya jag vill synas-kulten med grav utseendefixering byter man gärna sitt privatliv mot några pixlar i rampljustet. Problemet är att även de som inte är potentiella dokusåpastjärnor dras med i fallet.

- Puuhhh, jag är inte med på några bilder från Köket...
- Hurså, du har väl ingenting att oroa dig för? Jag kan inte ens föreställa mig att du skulle kunna göra någonting dumt på krogen.
- Nej, men det är ju knappast så bra för min trovärdighet i styrelserummen om det på nätet sprids bilder där jag står med ett fånigt fylle-leende, en färgglad Stig-Helmer-mässig paraply-drink i vardera hand och jag dessutom bär en uppknäppt, blomsterbroderad kråsskjorta som till och med skulle göra E-type avundsjuk, sade min vän managementkonsulten, vars önskan om anonymitet i denna krönika jag för övrigt avser hörsamma.

På YoSthlms webbplats kan stockholmsbratsen titta på varandra i vimlet från nattklubbar som Kharma och Café Opera. På Nattlivs webbplats hittar man digital-kamera-bilder från ställen utanför stureplansvimlet såsom Gällivare, Helsingborg och Linköping. SthlmVip erbjuder någon typ av mellanting från vattenhål som Buddhas bar i Stockholm och Peppes i Båstad.

Till detta kommer ett antal mindre kommersiellt inriktade fotobloggar där privatpersoner publicerar sina egentagna bilder. Webbplatserna med bilder från Sveriges vattenhål växer upp snabbare på Internet än champinjoner i en sumpig hästhage.

På vissa av stockholmskrogarna har det sedan länge funnits ett kameraförbud. Kameraförbudet är någonting som krogarna själva infört, utan lagstiftarens försorg. Det är väl kanske en av de främsta anledningarna till att några festprissar med kungligt klingande efternamn väljer vissa ställen framför andra. Frågan är dock om inte även mobiltelefoner är nästa sak för krogägarna att förbjuda. Det är ju trots allt en viss skillnad mellan att skicka ett SMS till polarna och berätta att man gnuggat sin rumpa mot Carl-Philips jämfört med att faktiskt skicka en bild av den kungliga bakdelen ut på en webbplats som hela världen kan nå med en knapptryckning. Jag har lätt att sympatisera med de av krogarna som på egen hand infört kameraförbud. Värdet av att jag skall kunna ta en pilsner på krogen utan att bli fotograferad torde vida överstiga värdet av att du kan fotografera mig. Därmed inte sagt att lagstiftaren skall gripa in. Men vi behöver kanske lite mer vett och sans när det gäller hur vi använder
våra nya digitala leksaker.

När Linda Norrman Skugge kallar Linda Rosing - mer känd som Big Brother-Linda - för "helt körd" på grund av den senares exponeringsvilja och utseendefixering undrar jag om inte anklagelsen skulle kunna riktas lite bredare. För i ett samhälle där vi bytt den personliga integriteten mot femton bilder på YoSthlm är vi all lite körda i huvudet. De låga digitala trösklarna för publicering i kombination med en vidsträckt yttrandefrihet innebär att individen har ett enormt ansvar för att svenskarna inte skall förvandlas till en digital paparazzi-pöbel. När varken jag, min vän managementkonsulten eller familjen Bernadotte kan röra sig fritt på stan en festlig kväll utan att nervöst behöva kontrollera ett antal webbplatser dagen efter håller någonting på att gå allvarligt åt pipan.

Av Mikael Pawlo