ANMÄLNINGSTIDEN HAR GÅTT UT!!!

1. Efter mottaget mejl, så skickar vi en länk där du kan hämta hela paketet med program och lyssningsexempel. Ange om du har önskemål om att testa 64 kbps, 128 kbps eller båda. Ange också om du använder Mac OS eller Windows (OBS: Mac-ägare måste ha Java installerat). När du har hämtat paketet, packar du upp det till en egen mapp på hårddisken. Du behöver inte installera programmet så det räcker med att dubbelklicka på programikonen för abchr.exe.

2. Gå till menyn File, välj Open Test File och välj i listan den genre av musik som du ska testa (OBS: alla måste testas). Klicka sedan på Öppna. Detta laddar programmet med de ljudformat som ska testas. Varje format representeras av en egen ”kanal”, ungefär som på en mixer. För varje kanal finns något som liknar en volymregel, men istället för volym, använder du reglagen för att ange din kvalitetsuppfattning.

3. Läge att orientera oss en smula i gränssnittet? Under (A) ser du information om testet och under (B) information om den ”kanal” med ljudformat du just jussnar på. Knapparna (C) används för att spela upp den kodade filen samt originalfilen och i reglerna under (D) anger du hur hörbara felen i den kodade filen är. Detaljerna kommer nedan!

4. Då kör vi igång. Börja med att klicka på den blå spelknappen för kanal 1 och lyssna noggrannt. Detta är originalfilen som inte är kodad. Tryck sedan på någon av de båda övre svarta spelknapparna och hör efter vilken av dem som inte låter som originalet. Du kan lyssna så många gånger du vill på ljudklippet innan du bestämmer dig för vilken som är kodad.

5. Dra nu i regeln för den ljudfil du anser är kodad och bestäm hur bra/dåligt du tycker den låter. Värdet varierar från 1.0 till 5.0, och till din hjälp finns en förklarande skala längst till höger i fönstret. Är kodningen hörbar men inte störande, ligger alltså värdet kring 4. Gå sedan vidare till nästa kanal/ljudformat och fortsätt till alla fem är avklarade. Observera att ingen kanal får lämnas orörd! När allt är klart kan det se ut ungefär så här.

6. Kommentera gärna varje ljudformat genom att klicka på den tända notisikonen vid varje kanal. Vill du säga något generellt om detta deltest, klicka på ikonen General Comments och skriv kommentarerna där.

7. Då var detta deltest klart! Gå till menyn File igen och välj Save Test Results. Spara filen, förslagsvis i mappen ”resultat”, och ge den ett beskrivande namn, som exempelvis resultat_64kbps_hårdrock.txt. Gå tillbaka till punkt 2 och fortsätt med att testa de övriga tre genrerna. Nu är du uppe i farten, så nu kommer det gå fortare!

8. Så återstår då endast ett litet moment – att skicka resultatfilerna till oss. Du får inte gå in och ändra något i textfilerna innan de skickas. Alla kommer vara anonyma, så det tjänar inget till att korrigera eventuella felbedömningar i textfilerna efteråt. Tvärtom så förstör det testet.

Sedan är det bara att invänta resultatet och läsa vem vinnaren är i nummer 6-04 av Studio.

Tillbaka till del 1 >>

Av Björn E Olsberg
Artikeln återfinns i tidningen Studio nummer 4 - Maj 2004 - UTE NU i butik!

STUDIO är tidningen för dig som skapar musik
Studio ger dig värdefulla tips för att höja nivån på din musik! Vi fokuserar på program och pluggar som används vid datorstödd musik. Lär dig varför inspelningen inte låter bra, vad du skall tänka på när dina verk framförs och hur du marknadsför dina låtar.
Prenumerera på tidningen!