Det alternativa Nobelpriset, eller Ig Nobel Prize, lyfter fram och belönar forskning som faktiskt är forskning men som även genererar ett gott skratt och/eller en känga till det riktiga Nobelpriset. Årets vinnare belönas med ”evig ära” och en sedel värd tio tusen miljarder zimbabwiska dollar. Valutan är idag tagen ur bruk, men när det fortfarande begav sig hade den varit värd en handfull kronor.

Bland årets vinnare utmärker sig forskning som tagit reda på varför det australiska ilskna lilla pungdjuret vombat bajsar kubformade exkrementer. De gör tydligen det. Ett annat forskarlag har bestämt sig för att gå till botten med påståendet att mäns testiklar har olika temperatur, alltså i samma mans pung. Tidigare forskning har inte kunnat enats om denna så kallade temperaturasymmetri.

De flesta av oss skulle nog hålla med om att döda kackerlackor uppför sig på ett annat sätt än deras levande bröder och systrar, men ett forskarlag har ändå tagit sig an frågan på djupet med hjälp av magnetiserade levande, och döda, kackerlackor. Här är alla vinnarna av årets Ig Nobel Prize:

Fysik: Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver och David Hu, ”För studier av hur, och varför, vombater bajsar kuber”.

Anatomi: Roger Mieusset och Bourras Bengoudifa, "För mätningar av asymmetri i temperaturen i testiklarna hos nakna och påklädda franska brevbärare”.

Medicin: Silvano Gallus, "För att ha samlat bevis för att pizza kan skydda mot sjukdomar och död, om pizzan är tillverkad och äts i Italien”.

Medicinsk utbildning: Karen Pryor och Theresa McKeon, ”för användningen av klicker-träning, som normalt används för att träna hundar, för att träna kirurger att utföra ortopedisk kirurgi”.

Biologi: Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke och Tomasz Paterek, ”för upptäckten att magnetiserade levande kackerlackor beter sig annorlunda än magnetiserade döda kackerlackor”.

Kemi: Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano och Seiji Igarashi, ”för att ha estimerat den totala volymen saliv en typisk femåring utsöndrar per dag”.

Ingenjörskonst: Iman Farahbakhsh, ”för uppfinningen av en blöjbytarmaskin att användas på spädbarn”.

Ekonomi: Habip Gedik, Timothy A. Voss och Andreas Voss, "för tester som visar vilket lands sedlar är bäst på att föra vidare farliga bakterier”.

Fred: Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn G. Kwatra, Yiong-Huak Chan och Gil Yosipovitch, ”för att ha försökt ta fram ett mätvärde på hur skönt det är att klia sig”.

Psykologi: Fritz Strack, ”för upptäckten att om man håller en penna i munnen så ler man, vilket borde betyda att man är glad, och upptäckt att så inte är fallet”.

Ars Technica har hela storyn.

Läs också:
Krokodiler, flytande katter och äcklig ost – här är årets alternativa nobelpris
Volkswagen hyllas för sitt "miljöarbete" – här är vinnarna av årets alternativa Nobelpris