SVT kommer att dra igång sändningar i hdtv-format så snart som möjligt och redan under nästa år kan det testsändningar dras igång om allt går som det ska. Sändningarna kommer till en början att gå över satellit eftersom det fortfarande finns en rad frågor kring frekvensutrymme, bandbredd och komprimering kvar att lösa.

High Definition tv har under de senare åren hunnit gå från hajpad teknik till iskall till att nu återigen börja vara i ropet. En av anledningarna till att tekniken vunnit ny acceptans är att plasmaskärmar börjar falla i pris och nu finns i vart och vartannat hem.

De som har sett en sändning i hdtv är ofta lyriska och beskriver det som lika stort tekniksprång som näär tv gick från svartvitt till färg.

Förra gången HDTV var aktuellt fanns ännu inte plasmaskärmar och det pratades om bildrör som skulle vara flera meter djupa för att göra den bättre bilden rättvisa. Men plasmaskärmarna har alltså förändrat förutsättningarna i grunden.
- Vi har en hel del produktioner är gjorda på ett sådant sätt att de ska gå att köra i hdtv, bekräftar Jan-Olof Gurinder, senior advisor på SVT.

En av dessa produktioner ska vara Ingmar Bergmans Saraband, som är en uppföljare på Scener ur ett äktenskap.

Ute i Europa har brittiska BskyB nyligen annonserat att man tänker dra igång hdtv-sändningar och i den europeiska samarbetsorganisationen EBU, European Broadcasting Union, pågår förhandlingar om vilken hdtv-standard som ska gälla.

Vilken distributionsform SVT väljer för HDTV är långt ifrån klart och beror på hur komprimeringsteknikerna utvecklas samt hur det frekvensutrymme som frigörs när det analoga nätet släcks 2008 kommer att användas. Idag är man öppen för många olika distributionssätt:
- Satellit kommer vi att använda initialt. Sedan tittar vi på ip-tv och digitaltv-nätet, säger Jan-Olof Gurinder.