Digital musik har blivit en självklar del av vår vardag. Mängder av svenskar laddar sedan flera år tillbaka hem musik gratis via nätet. Dagens tonåringar är uppväxta med fildelning via Kazaa och för dem är det helt naturligt att ladda ner och spela upp musik via datorn. Och försäljningen av mp3-spelare skjuter i höjden.
Samtidigt befinner sig de stora skivbolagen i kris och gör allt för att få betalt för musiken.

Vi befinner oss i ett mycket intressant läge. Vad är rätt och fel? Hur kommer möjligheterna för digital musik att utvecklas och förändras? Kommer vi fortsätta att ladda ner musik gratis? Kommer lagstiftningen tvinga oss att sluta? Kommer betaltjänster att ta över? Eller kommer synen på upphovsrätt att förändras?

Vi sammanförde Piratbyrån och skivbolagens paraplyorganisation Ifpi - vi gav dem möjlighet att klargöra sina ståndpunkter och föra sina resonemang över hur de uppfattar läget, vad de anser bör hända och vad de tror kommer att ske på sikt med musiken i den digitala framtiden.

  • Magnus Mårtensson är jurist på Ifpi (International Federation of the Phonographic Industry), skivbolagens intresseorganisation som bedriver omfattande antipiratverksamhet.
  • Kristoffer Smedlund representerar Pirat-byrån, en organisation som vill att kultur ska vara fritt, och som uppmanar till fildelning. De representerar varsin syn på upphovsrätt och fildelning. Men mötet blev inte en strid mellan motståndare, utan snarare en sansad diskussion. På en punkt var de till och med rörande överens: dagens situation är ohållbar.

Internetworld: Hur ser ni på läget idag när det gäller fildelning?

Kristoffer: Vi på Piratbyrån ser ju att fildelningen ökar lavinartat och vi ser det som en positiv utveckling, mest på grund av att det ger alla fri tillgång till fri kultur direkt, inga långsamma accesstider eller veckolånga väntetider på att skivor ska dyka upp i affären. Vi behöver heller inga transporter för skivor, det är en stor miljöfördel med att distribuera musik och film digitalt istället för med lastbilar. Fildelningen idag är positiv och vi hoppas att den fortsätter.

Magnus: Vad snyggt du fick in miljön där! [skratt] Jag tycker precis likadant, fast tvärtom. Vi blir ofta anklagade för att vara mot fildelning och hela rörelsen bakom, vilket är helt fel. Vi tar egentligen inte ställning till fildelningen i sig, de bakomliggande nätverken och så vidare. Om folk vill byta information med varandra, jättegärna för oss. Det vi har problem med är när man tar vår musik. Detta är vår grundinställning: Det är stöld. Och i alla fall att ladda upp detta material är ett brott mot upphovsrättslagen.

Kristoffer: All musik som skapas idag bygger på en grund av musik som redan finns. Den här myten om den unika upphovsmannen som skapar kultur ur tomma intet, den stämmer inte. Det är gammal musik som samplas, remixas och inspirerar. Det finns massor av exempel på artister som åker till Asien eller Afrika för att hämta inspiration. Detta betyder att de tar idéer och inspiration från musik som inte är copyrightskyddad, till exempel folkmusik, och gör om detta till "sin egen" musik. Det händer något i det steget som gör att den här musiken som de plockat det här ifrån, blir deras. Och det stämmer ju inte, det är tusentals år av musik bakom. Därför tycker inte vi att det är stöld.

Magnus: Det där resonemanget är ju helt fantastiskt. Jag förstår vad du menar och jag måste säga att det är en oerhört kreativ och intressant inställning. Men för att jag ska kunna gå till jobbet på dagarna och veta vad jag håller på med så måste jag göra tillvaron betydligt enklare än så. Då faller jag tillbaka på den upphovsrättslagstiftning som vi faktiskt har, där det tydligt framgår att om du laddar upp musik, så är det olagligt. Sen kan man ju diskutera om lagen är rätt eller fel, och det kan ju inte jag påverka vare sig jag vill eller inte.

Kristoffer: Visst, om vi ska definiera vad lagen säger idag så är det helt klart det den säger. Men det är också det vi vänder oss emot, för vi tror att det finns ett stort glapp mellan vad lagen säger och vad användarna av fildelning tycker är moraliskt.

Magnus: Vi vet ju faktiskt inte riktigt vad fildelarna tycker. Självklart kan vi se genom det enorma användarantalet att det finns många som älskar det här. Men jag tror att om du skulle fråga användarna så är nog majoriteten oerhört osäkra på vad som är lagligt eller inte. Det är en av kärnfrågorna i hela den här problematiken.

Kristoffer: Jag tror faktiskt att många fildelare har koll på att det de gör är olagligt, men att de helt enkelt inte bryr sig för att de inte tycker att det är fel, det är inget riktigt brott. Det är inte en fråga om huruvida det är lagligt eller inte, för det stoppar ingen från att ladda ner en fil, tror jag. Om man hittar en mp3:a med en låt som man vill ha, så tror jag inte att man tänker "det här är inte lagligt, jag kan inte ladda ner den här".

Internetworld: Vad är det som driver en organisation som Piratbyrån då? Man skulle ju kunna säga att ni uppmanar era användare att bryta mot lagen.

Kristoffer: Vi uppmanar inte direkt folk att bryta mot lagen, utan vi upplyser om vad lagarna säger, varför de gör det, och felaktigheter i lagarna som vi ser det. Om det kommer ny lagstiftning nu till årsskiftet eller när det blir, då kommer vi antagligen att börja med att uppmana till brott. Men i dagsläget gör vi det inte.

Internetworld: Har ni inga moraliska betänkligheter när det gäller att uppmana till brott?

Kristoffer: Vi har många moraliska betänkligheter. Men moral är något man skapar och inte något som finns, så vår moral är antagligen inte samma som Ifpi:s moral.

Internetworld: Om Pirat-byrån börjar uppmana till brott mot en ny lagstiftning, kommer ni att agera mot dem då?

Magnus: Det har jag svårt att tro. Det beror naturligtvis på vilket sätt uppmaningen sker, men vi vet ju också att Piratbyrån i sammanhanget är en väldigt liten organisation med få anhängare. Vi skulle nog göra den bedömningen att hellre gå ut med information till allmänheten. Historiskt sett har vi ju bara polisanmält en enda person. Men att vidta rättsliga åtgärder är någonting som vi ogärna gör. I Sverige väljer vi hellre att informera. Skulle Pirat-byrån gå ut aggressivt med uppmaning till brott så skulle nog vi gå ut lika aggressivt med vårt budskap, riktat mot användarna. Men det beror ju som sagt på hur Piratbyrån agerar.

Internetworld: Fildelningen är väldigt utbredd bland allmänheten idag. Ser ni det som ett stort problem?

Magnus: Självklart. Fildelning är utan tvekan ett enormt problem för oss, i synnerhet i Sverige. Vi har ju till exempel cirka 400 000 regelbundna användare av Kazaa bara i Sverige. Vi har en otroligt bra infrastruktur med bredband och datorer i alla hem. Det filbyts som tusan i Sverige. Och fildelningsnätverken rider på våra rättigheter. Ett tankeexperiment: Om vi skulle stänga ute all kommersiell musik och bara fildela saker som användarna själva har gjort, då skulle det inte vara så många användare som det är idag. När jag hör historier om hur folk har varit ute på Direct Connect och upptäckt en massa för musikbranschen nya artister, så är det bra naturligtvis, men likt förbaskat är det ju vår musik som ligger till grund för de här systemen, och det är också det som folk byter mest.

Kristoffer: Vi tycker inte att det är fildelningen som är problemet, utan det är att musikerna inte får betalt för sitt jobb. Det är ett jättestort problem, men det är ett problem som redan finns för majoriteten av musiker i världen.

Internetworld: Hur skulle artisterna kompenseras då?

Kristoffer: Vi har ingen bra lösning. Vi vet att det inte är bra som det ser ut idag.

Magnus: Jag kan inte, med tanke på vad jag arbetar med, blanda in för mycket politik i det här. För mig är det så här: ett antal skivbolag som jag jobbar för har sagt till mig att skydda dem. Jag ska göra vad jag kan för att se till att inte deras musik stjäls. Det är det vi agerar efter. Alla övriga resonemang kring detta lägger vi inte någon vikt vid alls. Kassettersättning till exempel är någon-ting som vi har arbetat hårt för att få igenom under många år, därför att vi tycker att det är ett bra sätt att täcka just den ekonomiska förlust som uppkommer vid legal kopiering för enskilt bruk. Sen vet jag att det finns de som tycker att en liknande modell skulle kunna fungera för att kompensera rättighetshavarna för illegal nedladdning. Men vi vill inte legalisera fildelning. Skivbolagen har ett innehåll, och det ska de själva bestämma över - var det ska säljas, när det ska säljas, hur det ska säljas. Det ska alltså inte gå att vräka ut illegal musik på nätet och sedan få en klumpsumma för det.

Internetworld: Ni har ju drivit fram kassettersättningen. Driver ni någon parallell linje för att kompensera fildelningen?

Magnus: Nej, vad vi lägger all vår kraft på nu är att se till att vi får en bra lagstiftning, som ger oss bra verktyg att arbeta på nätet med, och som dessutom ger allmänheten tydliga direktiv om vad som gäller beträffande rättsläget. Inte ens jag som sitter och jobbar med det här hela dagarna vet alltid vad som gäller. Då har vi inte en bra lagstiftning. När vi har det, då kommer vi att gå ut till allmänheten med mycket information om vad lagen säger. Sen får vi se. Hjälper det så kanske det räcker, men om det inte gör det så får vi som en sista utväg vidta rättsliga åtgärder. Men det är något som jag ser långt in i framtiden.

Kristoffer: Jag tror inte att lagen skulle ha så stor effekt. Men jag ser ett stort problem med en lag som förbjuder något som folk i allmänhet inte tycker är fel. Då skapar man ett glapp mellan folks moraliska samvete och vad lagen säger. Jag tycker att lagen ska återspegla vad samhället tycker är rätt och fel, vi lever ju faktiskt i ett demokratiskt samhälle, lagar ska inte skapas av små lobbygrupper som skyddar företags intressen.

Magnus: Om man frågar en vanlig 16-åring som använder Direct Connect varje eftermiddag, så tror inte jag att han vet vad som gäller. Han tycker säkert att det är underbart att kunna ladda hem allting gratis. Jag tror att det glappet, mellan vad folk vill göra och vad lagen säger, kan man inte alltid ta hänsyn till, för då skulle det vara ganska många lagar som är risigt ute. Ibland får man helt enkelt lagstifta ändå.

Kristoffer: Men vilka är de lagarna till för?

Magnus: Jag vet inte hur många ni fick med i er demonstration, men så vitt jag vet var det inte så rasande många, och är det så att några stycken tycker så här, då kan vi inte ta hänsyn till det. Vi skulle kunna diskutera bakåt varför vi har lagar överhuvudtaget, men det är en diskussion som jag inte kan ta, det här är ju ändå mitt jobb.

Internetworld: Fildelningen har pågått under ganska lång tid nu. Är det för sent att stoppa den?

Magnus: Jag tror inte att det räcker med en stark lagstiftning och att Ifpi går ut med information. Det måste naturligtvis finnas lagliga alternativ. Det har vi sett att det har funkat hyfsat i USA. Det kommer lagliga tjänster även i Sverige. För man tröttnar ganska snart på innehållet från fildelningsnätverken och den dåliga ljudkvalitet många ljudfiler har - att man laddar hem en låt med James Brown när man trodde det var Elvis och att det är fullt med skräp som cirkulerar på nätverken. Jag tror att de lagliga alternativen tillsammans med väl fungerande skydd absolut kommer att kunna fungera.

Kristoffer: Att lagliga alternativ skulle kunna erbjuda bättre ljudkvalitet är struntsnack. Den ljudkomprimering som ger bäst ljudkvalitet idag är ogg, en icke-kommersiell och fri teknologi. De flesta som tar musik från cd och gör om till mp3 är väldigt duktiga på det de gör.

Internetworld: Ser du inga fördelar med lagliga alternativ?

Kristoffer: Jodå, jag ser massor av fördelar. Men främst jämfört med hur skivdistributionen ser ut idag. Men jämfört med fildelningen ser jag inte några större fördelar.

Internetworld: Tror du inte att folk i allmänhet hellre vill använda ett alternativ som inte är så kontroversiellt och som inte är ett eventuellt lagbrott?
Kristoffer: Säkerligen. Jag tror att många som håller på med fildelning idag vill se ett sätt där de kan ge tillbaka till musikerna direkt. Det finns musiker som tar fasta på det och har donationssidor på sina sajter. Det finns många som vill betala för sin fildelning men som inte kan för att alternativet är att köpa skivan för 200 kronor, pengar som musikern bara får en liten del av.

Internetworld: Hur tror du det kommer att gå för betaltjänsterna?

Kristoffer: Det kommer nog gå bra. Jag hoppas att det konkurrerar ut skivförsäljningen i affären, till att börja med. Men jag tror definitivt att piratkopieringen kommer att fortsätta, och den kommer antagligen att växa också, allteftersom fler skaffar datorer.

Magnus: Jag tror att piratkopieringen kommer att finnas kvar, det är något som vi får leva med. Men inte i den omfattning vi har idag. Jag tror att vi kommer att ha kvar den här bakgården av fildelningsnätverk, där det finns en massa skräp som porr, barnporr, skräpfiler och virus. Men jag tror att många användare kommer att vilja ha de nya legala tjänsterna som kommer, där du vet vad du får, att det är bra kvalitet och där du vet att rättighetshavarna får betalt. Det är ju inte bara skivbolagen som förlorar pengar vid illegal nedladdning, utan även artister och upphovsmän.

Internetworld: Finns det några fördelar med fildelningen?

Magnus: Absolut. Det har ju snabbat på introduktionen av digital distribution. Tack vare fildelningen har vi idag en mängd människor som har lärt sig hantera digitala musikfiler på sina datorer. Om skivbolagen hade bestämt för fem år sedan att "nu slutar vi leverera musik på skivor och kör bara på digitala filer", så skulle det säkert ta 20-30 år att lära folk att använda metoden. Nu är vi redan där, så vi har fått mycket gratisskjuts av fildelningsnätverken, vilket naturligtvis öppnar dörren för de legala tjänsterna. Lite cyniskt, men det är ju sant.

Internetworld: Det kommer hela tiden motstridiga upp-gifter om fildelningens effekt på skivförsäljningen.

Magnus: Det där är ju bara propagandakrig. Vi trycker ut uppgifter, fildelningsnätverken trycker ut uppgifter.

Internetworld: Men vad ska allmänheten tro på då?

Magnus: Jag tror att det är lika förvirrat där som beträffande rättsläget. Det är inte bara Ifpi och RIAA (Recording Industry Association of America) som sprider uppgifter. Utan att låta paranoid så bör man nog fråga sig var vissa forskarrapporter kommer ifrån. Och visst, vi är inte världens bästa på den biten heller, men jag tror att man ska vara väldigt kritisk till alla rapporter som kommer ut.

Internetworld: Samtidigt använder ju skivbranschen ofta dessa siffror för att förstärka sina argument.

Magnus: Vår ståndpunkt är klar: Laddas musik ner gratis så drabbar det vår skivförsäljning negativt, punkt.

Kristoffer: Jag tycker inte att skivbolagens överlevnad har något egenvärde. Visst, de hjälper till att sprida kultur fortfarande, men alternativa vägar skulle komma fram som är bättre än skivbolagens. Så jag är ganska ointresserad av skivbolagens försäljningssiffror.

Internetworld: Men alla de etablerade skivbolagen som marknadsför artister och har ett fungerande maskineri, fyller inte de en funktion?

Kristoffer: Deras funktion är ju inte att skapa musiken utan varumärket kring musiken. Kulturen skapas ändå, och jag tror att den skulle distribueras mer effektivt utan skivbolag, eller med alternativa skivbolag som använder internet som distributionskanal.

Internetworld: Lagliga tjänster, då. Varför tar det sån tid att få igång dem?

Magnus: Det finns väldigt tydliga problem. Ett är att det legala alternativet kräver att man har tillstånd från alla upphovsmän, artister, musiker. Alla avtal måste omförhandlas eftersom de inte innefattar digital distribution. Det här tar tyvärr väldigt lång tid. Det andra skälet är att skivbolagen har varit tröga. Man har fortsatt att koncentrera sig på skivor kanske lite för länge.

Internetworld: Och under tiden bara växer fildelningen.

Kristoffer: Jag tror att det är för sent att få bort fildelningen. Men det som inte är för sent är att få fildelarna att kompensera musiker. För det finns en vilja att betala musiker, även om det inte finns något system för det. Vi får jätteofta frågor i våra forum från folk som vill stödja musiker och inte vet hur de ska göra.

Internetworld: Är era besökare representativa för fildelare i allmänhet?

Kristoffer: Våra besökare är nog representativa för fildelare. Vi har både inbitna fildelare och nybörjare.

Internetworld: Hur ska man få fram vettiga lösningar för att betala musiker då?

Kristoffer: Vi tillhandahåller inga alternativa lösningar, utan vi ser att det inte fungerar med dagens metoder. Vi är gärna delaktiga i att komma på något bättre, men idag har vi ingen ny idé som kommer rädda allt det här.

Internetworld: EFF (Electronic Frontier Foundation) har en modell om en allmän licens, där man använder mätverktyg som övervakar fildelningsnätverken för att se hur pengarna ska fördelas, och på så sätt kompenserar för fildelningen. Vad tror ni om den modellen?

Kristoffer: Det låter som en jättefin idé men jag tror aldrig det kommer att fungera i praktiken. Det skulle aldrig gå att mäta aktiviteten på mer än tio procent av nätverken och då skulle man inte få en klar bild. Men det är en bra sak att folk försöker ta fram alternativa kompensationssystem.

Magnus: Det är samma sak som att legalisera stölden av vårt innehåll på nätverken, och det är något som vi inte vill. Vi vill ha kontroll över vårt innehåll, vi vill själva bestämma över det som vi har skapat och hur det ska säljas. Vi tror inte alls på några sådana licenser.

Internetworld: Finns det några möjligheter att man skulle kunna kontrollera fildelningen?

Magnus: Den utveckling vi ser nu går i en helt annan riktning. Fildelningsnätverken blir mer sofistikerade och försvårar för oss att störa. Men lika många som sitter och utvecklar nätverken, lika många är vi som sitter och knäcker. Jag är inte orolig över den utvecklingen, det är ett ständigt ställningskrig och så kommer det alltid att vara. Men att man skulle försöka hitta en gemensam lösning, det kommer aldrig att ske.

Kristoffer: Idag har vi tredje generationens p2p-nätverk. Redan när den första generationen kom med Napster, som hade centraliserade nätverk, tog skivbolagen beslutet att gå till attack istället för att hitta gemensamma lösningar. Det var väl därför det misslyckades. Men nu när vi är inne på tredje generationens nätverk, som är både decentraliserade och krypterade, är det mycket svårare att spåra fildelningen.

Internetworld: Kommer tekniken alltid att komma runt säkerhetsspärrarna?

Kristoffer: Ja, det tror jag. Det finns alltid programmerare som tycker det är roligt med problem att lösa. Alla skydd som kommer knäcks ju inom kort tid.

Internetworld: Idag har skivbolagen väldigt dåligt rykte. Påverkar det kampen om kunderna?

Magnus: Absolut. Samtidigt märker man i USA att attityden förändrats. Media har svängt om, nu är det mer objektiv rapportering om problemet fildelning. Bad-will tror jag inte att man som skivbolag räds så mycket. Det kan knappast bli mycket värre än vad det är, snarare tror jag att pendeln kommer att slå tillbaka. Nu när man vidtar rättsliga åtgärder i Europa börjar det skrivas mer nyanserat även i Sverige. Det kan snarare bli bättre med legala tjänster.

Kristoffer: Vad jag har märkt av fildelare som vi har kontakt med är att folk vill betala, men inte till skivbolagen. Folk har en bild av skivbolagen som onda företag.

Magnus: Du blandar in så mycket politik i fildelning. Jag tror att ungdomar vill ha musik. Jag tror inte att fildelning är ett politiskt ställningstagande, utan att man laddar ner för att det är gratis och för att det är musik man vill ha.

Kristoffer: Föreställ dig att man tänker: "nu har jag laddat ner en skiva och den tyckte jag om. Ska jag köpa skivan? Nej, varför då, det är ju bara skivbolagen som får pengarna". De här tankarna finns, jag har stött på dem många gånger.

Internetworld: Men det behövs legala tjänster tror ni på Ifpi. Vad är en bra legal tjänst?

Magnus: Itunes är en bra förebild: mycket innehåll, man hittar lätt mycket information, det är enkelt att browsa. Du exponeras för den musik du faktiskt är intresserad av, det är bra ljudkvalitet, det går snabbt att få hem filen. Mycket av det som man inte får på de stora fildelningsnätverken idag.

Kristoffer: I de nya p2p-nätverken finns det avancerade sätt att verifiera filer och det finns inget skräp.

Magnus: Men den stora massan hänger ändå på Kazaa, där det finns mycket skräp. Och det är det vi kan konkurrera med.

Internetworld: Hur ser det ut om tio år?

Kristoffer: Teknologin kommer att ha förändrats på sätt som vi inte kan föreställa oss. Fildelningen kommer att finnas kvar, det är jag säker på.

Internetworld: Vad är det som avgör hur stor fildelningen kommer att vara?

Kristoffer: Främst teknologin, hur den ser ut, hur många som har tillgång till den och hur lätt den är att använda. Huruvida det kommer
att kosta pengar för att kunna ladda ner en låt eller inte, det tror jag inte är det viktigaste för människor. Bara det är lätt att betala.

Internetworld: Kommer gränsen att vara lika skarp mellan vild fildelning och betaltjänster?

Kristoffer: Nej, jag tror att det kommer att uppstå en del hybrider mellan distributionssätten, med alternativa betalningssätt. För de flesta håller nog med om att det inte fungerar att ha det som det är idag.

Magnus: Jag tror att vi kommer att se en utveckling mot att vi inte sitter hemma framför datorn och letar efter musik och laddar ner. Telefonen blir en allt bättre dator med snabbare nedladdningshastigheter. Den fysiska transporten av musik kommer att vara helt borta. Den mobila marknaden är redan idag enormt intressant för skivbolagen. Där finns det massor av spännande tjänster att utveckla, och det kommer också att finnas enkla sätt att betala.

Internetworld: Kommer fildelningen att finnas kvar?

Magnus: Den kommer alltid att finnas. Men jag tror att den stora massan användare, som idag använder Kazaa, går att styra över till den legala marknaden. För det handlar om människor som inte tänker så mycket på vad de gör, de laddar hem musik till festen. Skulle låtarna kosta tio spänn skulle man kunna betala för det också. Man bryr sig kanske inte heller om vem som får pengarna. Sen kommer det att finnas de som fortsätter att fildela, som kanske inte är de främsta skivköparna heller. Dem kommer vi att fortsätta jaga. Men dagens nivå, när i princip alla ungdomar laddar hem musik, är inte acceptabel och det hoppas vi kunna styra om.

Kristoffer: Det är ungefär samma sak som vi försöker med. Vi försöker få in den stora massan på bra tekniker som bittorrent och fildelningssystem där man har kontroll över att det man laddar hem är riktiga filer. Det är det vi vill med Piratbyrån, att få folk som inte använder datorn så ofta att lära sig att det är enkelt att ladda hem kultur, det är vår grundidé.

Internetworld: Vad har ni för möjlighet att lyckas?

Kristoffer: Vi har haft nästan fyra miljoner unika besökare på vår bittorrent-tracker.

Magnus: Men det är ju mest Ifpi- och antipiratbyrån-folk som är inne och snokar. [skratt]

Kristoffer: Vi har lyckats över förväntan bra.

Internetworld: Vad tror du händer med den siffran den dag vi får en ny lagstiftning?

Kristoffer: Möjligtvis kan vi se en tillfällig minskning. Men jag tror att fildelning kommer att fortsätta öka i samma takt.

Internetworld: Vad skulle ni säga till den 16-årige killen som sitter i Örebro och laddar hem all sin musik gratis från nätet?

Kristoffer: Välkommen till världens största skivbutik! Här finns allt gratis och utbudet kan ingen konkurrera med! Berätta gärna för dina vänner!

Magnus: Idag skulle jag säga "Tänk på att det du gör mycket väl kan vara olagligt". Om sex månader, om vi har en ny lagstiftning och ser att fildelningen fortsätter öka, kanske lägga till: "och tänk på att det finns en risk att du kan åka dit". Det är möjligt att vi vidtar rättsliga åtgärder för att pröva frågan och visa för folk vad som faktiskt gäller. Men samtidigt vill vi inte stämma potentiella skivköpare, det förstår vem som helst. Drömmen är att vi får en lagstiftning som tydligt visar vad som gäller, att legala alternativ kommer och att vi trycker ut informationen.

Text: Christoffer Kittel
Foto: Johanna Hanno

Artikeln finns att läsa i sin helhet i tidningen Internetworld nummer 7 för 2004.
Här kan du prenumerera på tidningen.

Fakta

Löst organiserad intressegrupp som jobbar för att kultur ska kunna spridas fritt. Stödjer piratkopiering och säger sig vilja ge en annan syn på saken än den upphovsrättsindustrins lobbygrupper ger. Driver även Sveriges största Bittorrent-tracker, The Pirate Bay, där man kan ladda hem musik, film och program.

International Federation of the Phonographic Industry, branschorganisation vars svenska del företräder skivbolag som står för 95 procent av skivförsäljningen i Sverige. Bedriver omfattande antipiratverksamhet.