I väntan på nästa generation av Playstation, som ska visas upp på E3-mässan i Los Angeles nästa år, uppdaterar Sony Playstation 2. Konsolen får en betydligt smäckrare formgivning. Tjockleken är 2,8 centimeter, att jämföra med 7,8 centimeter för orginalversionen. Trots den minskade storleken har den nya versionen inbyggd nätverksport, något som tidigare endast funnits som tillbehör.

De flesta Playstation 2-spel ska fungera som vanligt i den nya konsolen, men den bantade designen har fått till följd att den inte kan använda Playstation 2:s hårddisk. Därmed fiungerar inte spel som till exempel Final Fantasy XI, som kräver hårddisk.

Konsolen har kunnat göras mindre genom att att kretsarna och fläkten krympts. Dessutom har skivsläden ersatts med en tunn plastlucka.

Den nya, mindre Playstation 2 ska finnas kvar som ett billigare alternativ bredvid Playstation 3 när den nya konsolen lanseras, på samma sätt som Sony gjorde en slimmad version av den ursprungliga Playstation, PSOne, när man lanserade PS2. Enligt Sony har PS2 flera år kvar på marknaden. Hittills har 72 miljoner exemplar av Playstation 2 sålts, varav 420 000 i Sverige.

Den nya konsolen börjar säljas i november. Priset blir detsamma som för dagens Playstation 2, cirka 1 500 kronor.