En 18-årig svensk sägs ligga bakom ett hacking-verktyg, ett så kallat RAT (Remote Access Tool), enligt ett blogginlägg från Palo Alto Networks. Företaget uppger att flera av varandra oberoende källor pekat ut den 18-årige svensken. Sedan början av september har 18-åringen sålt sitt rat-verktyg på en särskild webbplats. Den utpekade personen har även marknadsfört verktyget via webbforum för hackare.

Verktyget har bara funnits en kort tid, men har redan hunnit användas vid åtminstone 2 200 försök till intrång på datorer som tillhör Palo Alto Networks kunder. Det finns sannolikt ett stort antal ytterligare försök till attacker som företaget inte känner till, enligt Palo Altos blogginlägg.

Rat-verktyg är ett slags programvara som ofta används i samband med intrång mot företag och konsumenter. På så sätt kan den som genomför intrånget fjärrstyra datorer och därigenom få tillgång till allt som finns sparat på datorerna. Rat-verktyg kan användas av helt legitima skäl, men i detta fall har det utformats för att undvika upptäckt av antivirusprogramvara. Det finns enligt Palo Alto Networks ingen annan anledning till detta än att genomföra intrång.

Palo Alto Networks har delgett svenska myndigheter all information om 18-åringen och rat-verktyget. Företaget hoppas nu att berörda myndigheter har möjlighet att agera, särskilt som försäljningen av verktyget fortfarande pågår på nätet.

Mer information om rat-verktyget och hotbilden kring det finns att läsa på Palo Alto Networks blogg.

Läs också:
Forskare: Intels processorer läcker tangentbordstryckningar
Åtta av de tio värsta sårbarheterna kommer från Microsoft