Den 12 januari 2017 utsåg USA:s president Donald Trump Rudy Giuliani till sin säkerhetsrådgivare för cybersäkerhet. En månad senare gick Giuliani in på en Apple-butik i San Francisco eftersom han hade ett problem. Hans Iphone hade låst honom ute efter tio misslyckade inloggningsförsök, något som är standard på de flesta mobiler.

Giuliani hade inte mycket annat val än att återställa mobilen och börja om från början, vilket också är det råd han fick av personalen i butiken. Detta framgår av läckt information från Apples databas med supportärenden.

Gick till helt vanlig Apple-butik

Problemet är att Giuliani valde att gå till en helt vanlig Apple-butik, trots att han alltså vid tillfället var USA:s säkerhetsrådgivare för cybersäkerhet. ”Det finns inte en chans att han skulle ha gått till en vanlig Apple-butik” säger den före detta FBI-agenten E.J. Hilbert till NBC. Personalen i butik hade lätt kunnat komma över känslig information på Giulianis mobil.

Andra menar också att det inte var smart av Giuliani att säkerhetskopiera sin mobil på en kommersiell plattform som Icloud, som kan hackas av både externa hackare och intern personal.

Det är inte första gången Giuliani har problem med it-säkerheten. En smått komisk incident hände förra året då Giuliani missade ett mellanslag i en tweet mellan punkt och nästa bokstav vilket resulterade i url:en G-20.In. En skojare skapade givetvis en domän G-20.in där han postade anti-Trumpbudskap.

Giuliani skyllde på Twitter och visade därmed att han inte förstår hur domännamn fungerar. Giuliani har även två gånger av misstag ringt upp NBC:s reporter Rich Shapiro, något de i USA kallar ”butt-dialing”, vilket resulterade en tre minuter lång inspelning på Shapiros röstbrevlåda där Giuliani konverserar om utrikes affärer.

Läs också:
Han ställer upp i val – för att få köra lögnaktiga annonser på Facebook
Donald Trump ber Apple sätta tillbaka hemknappen på Iphone