I våras drogs Magnus Attefall på allvar in i bloggsfären med sin privata blogg. Han upptäckte snart hur effektivt en bra blogg kan spridas genom mun mot mun-metoden. Därför star­tade han i juni en blogg på jobbet – resebyrån Svenska Lloyd.
– Vi ville få ut Svenska Lloyds varumärke till en ny målgrupp och få mer trafik till vår vanliga sajt. Bloggar är ett oerhört effektivt sätt att sprida sitt budskap, säger Magnus Attefall som är marknadsansvarig på Svenska Lloyd och den som driver bloggen.

Bloggar är inte bara för politiker, journalister och privata navelskådare. Med den kan företag effektivt kommunicera med kunder, partners och media. Bloggar gör det enkelt att sprida sitt budskap och föra en dialog med viktiga grupper.
I USA visar en ny undersökning från Guidewiregroup att hela 89 procent av företagen har en blogg eller funderar på att starta en. Här har ut­vecklingen gått så långt att man pratar om blogg­döden bland vd:ar som inte längre orkar blogga.

Där finns det också företagsledare på den allra högsta nivån som bloggar. En av de mest kända är General Motors vice styrelseordförande Bob Lutz som började blogga i januari i år. På bloggen Fastlane, fastlane.gmblogs.com, skriver han om bilindustrin i allmänhet och funderingar kring GM:s produkter som till exempel Saab. Bob Lutz skriver sin blogg själv me-dan pr-avdelningen hanterar kommentarer. Sökjätten Google har en officiell blogg, googleblog.blogspot.com, där företaget kommenterar viktiga nyheter, som när Google Print blev stämt för upphovsrättsbrott.

Men det är faktiskt småföretagen som i större utsträckning än storföretagen som har omfamnat bloggen.
– Många småföretagare kommer aldrig att skaffa sig en hemsida utan nöjer sig med en blogg, säger Fredrik Wackå, webb och pr-konsult med blogg som specialitet.

I Sverige har den politiska sfären till fullo omfamnat bloggen medan företagen tvekar om nyttan med en blogg. Trots ett intensivt letande hittar Internetworld bara en handfull svenska företagsbloggar, där flera drivs av pr-firmor och konsulter och andra inte riktigt håller kvalitetsmässigt.

Brist på retorisk tradition
Att Sverige inte riktigt hänger med tror Fredrik Wackå beror på att vi inte har samma retoriska tradition som man har i USA och i Frankrike.

Först etablerade sig kommunikationsfirmor som till exempel JKL, men det finns pionjärer utanför pr- och mediesektorn. En är Svenska Lloyd i Göteborg som är en av Sveriges äldsta resebyråer och som sedan i juni driver en egen blogg som bevakar resenyheter, www.svenskalloyd.se/blogg. Det är ingen slump att marknadsansvarige Magnus Attefall, som driver bloggen, även har en privat blogg.
– Jag behövde ju inte lära mig allting innan jag startade bloggen, säger han.

Magnus Attefall skiljer tydligt ut bloggen från resebyråns nyhetsbrev som är mer reklaminriktat. På bloggen publiceras korta nyheter dagligen om nya flyglinjer, billighetshotell på Arlanda och så vidare.
– Bloggen är ett komplement till vårt nyhetsbrev. Det är sällan vi lägger ut rena erbjudanden på bloggen, utan vi ser bloggen mer som en extra service till våra kunder och andra besökare, säger Magnus Attefall.

Trots en ambitiös publiceringsfrekvens använder Svenska Lloyd gratistjänsten Blogger och länkar från hemsidan till bloggen som ligger utanför hemsidan. Men man planerar att skaffa en ny hemsida nästa år och då vill Magnus Attefall integrera bloggen med hemsidan.

Svenska Lloyd har med mycket små medel öppnat en möjlighet till dialog med kunder och eventuella framtida kunder. Branschbevakningen ingår redan som en del i Magnus Attefalls arbete och själva skrivarbetet samt publiceringen tar inte mer än 10-15 minuter per dag. Samtidigt är det svårt för Svenska Lloyd att mäta värdet av bloggen.
– Idag har vi inte möjlighet att se hur många besökare bloggen ger vår vanliga hemsida, säger Magnus Attefall.

Interna bloggar på ibm
Företagsbloggar är inte bara utåtriktad kommunikation på internet, de kan även med fördel användas på intranätet bakom brandväggar. IBM är ett av de bästa exemplen på ett företag som använder bloggen som ett viktigt kommunikationsverktyg på internet.

Redan 2003 startade företaget en plats på intranätet för bloggar.
– Bloggar är en del av en intern struktur vi har för informationsutbyte sedan 15-20 år tillbaka, säger Mikael Haglund, teknisk chef IBM Sverige.

Internationellt finns det många IBM-anställda som bloggar externt, men i Sverige handlar det hittills om interna bloggar bakom brandväggar som enbart är öppna för anställda. IBM har tusentals interna bloggar och bara i Sverige finns det i skrivande stund 164. Det är mångdubbelt fler än den handfull externa företagsbloggar som Internetworld lyckats hitta i Sverige.
– När jag vill ha insikt i hur enskilda individer tänker tittar jag på bloggar, säger Mikael Haglund.

Bloggarna fungerar ofta som communitys kring produkter eller tekniska problem. Här kan de som utvecklar produkter se vilka problem som uppstår när produkterna används.
– Den här typen av forum ger möjlighet att få hjälp av sina medarbetare och få del av andras erfarenheter. Det handlar inte om att byta kodsnuttar med varandra, utan mera om krönikor där folk har tänkt till, säger Mikael Haglund.

Riktlinjer för bloggen
När det gäller företag och organisationer är det ytterst viktigt att ha klara regler för de anställda som bloggar för att undvika problem och ge trygghet åt bloggarna. Avsaknaden av regler kan vara lika hämmande som hårda regler. IBM har tydliga riktlinjer för vad som gäller för både interna och externa bloggar. Företaget är unikt eftersom det till och med uppmanar sina anställda att blogga både internt och externt.
– De får gärna identifiera sig som IBM-anställda. Samtidigt talar IBM-bloggare bara för sig själva och inte företaget, säger Mikael Haglund.

IBM:s riktlinjer är inget hokus pokus utan rätt självklara företagsregler som att inte avslöja företagshemligheter, inte skriva något som bryter mot aktiemarknadens regler om information och inte bryta mot upphovsrättslagen. Bloggarna får inte heller citera kunder eller partner utan deras godkännande.
– Precis på samma sätt som vi alltid frågar om lov för att använda en kund som referens, säger Mikael Haglund.
Sedan gäller vanligt blogghyfs som att rätta misstag, ha respekt för andra användare och inte förolämpa andra.

Det är okej att diskutera kontroversiella ämnen på externa bloggar, men på de interna IBM-bloggarna uppmanas användarna att inte skriva om politik och religion.
– Diskussioner på IBM:s egna bloggar ska undvika ämnen som kan bli infekterade. Att prata om dina erfarenheter är okej, men gör det i ett sammanhang som i huvudsak fokuserar på affärsrelaterade ämnen. Om du vill delta i diskussioner om mer kontroversiella ämnen får du gärna göra det på icke-IBM-bloggar, skriver IBM i sina riktlinjer.

Den amerikanska undersökningen Blogging in the Enterprise som genomförts av Guidewiregroup visar att två tredjedelar av företagen anser att internbloggens främsta fördel är kunskapsdelning.

44 procent nämner internkommunikation och 30 procent använder bloggen för projektstyrning. När det gäller externa bloggar använder 61 procent bloggen till pr och marknadsföring.

"Det handlar om mod"
Pr- och webbkonsulten Fredrik Wackå som ofta håller kurser om bloggar för företag tycker inte att det är självklart att bara sätta upp en blogg åt ett företag som är intresserat.
– Att starta en blogg är mer än en ekonomisk investering. Det är väldigt mycket en process. Det handlar om att ha tid, förtroende och mod, säger Fredrik Wackå.

Han ser många fördelar för företag med att starta en blogg. Det handlar om kunskapsspridning till kunder och internt bakom brandväggen.
– Externa bloggar är inte för alla, men alla skulle kunna använda bloggar internt. En blogg går att använda utan någon manual medan vissa projekthanteringsverktyg kräver dagslånga kurser för att hantera, säger Fredrik Wackå.

Det är inte heller självklart att det är företagsledaren som ska blogga. Han föreslår att de som besitter företagets spetskompetens ska blogga.
– Låt produktutvecklaren eller någon från kundtjänsten blogga. Det blir intressantare än om vd:n gör det, säger Fredrik Wackå.


6 verktyg för din blogg
Blogger. Det absolut enklaste sättet att komma igång är att starta en blogg på en webbaserad gratistjänst som Blogger och sedan länka till bloggen från första sidan på företagets hemsida. Det går även att använda Blogger för att publicera bloggen på en egen server, men det fattas många viktiga bloggfunktioner i Blogger.
www.blogger.com

Typepad. Om man vill göra det lite elegantare men ändå enkelt kan ett företag utnyttja webbaserade betaltjänster som Typepad. Typepad kostar mellan 400 och 1 200 kronor om året beroende på antal bloggar och antal skribenter.
www.typepad.com

Wordpress. Det mest ambitiösa är att ha en blogg som är integrerad med företagets sajt. Wordpress 1.5.2 är ett kraftfullt gratisverktyg som dock kräver att ditt webbhotell har php och databaser. Wordpress är mycket enkelt att installera. Många webbhotell har bloggverktyg som Wordpress färdiginstallerade på sina servrar så att kunderna enkelt kan installera en blogg. Kontrollera möjligheterna på ditt eget webbhotell.
www.wordpress.org

Movable type. Movable Type 3.2 är ett annat php-baserat bloggverktyg som kostar runt 1 600 kronor för företag.
www.sixapart.com

Ublog reload. Ublog Reload 1.0 är ett asp-baserat bloggverktyg för installation på Windows-servrar som kostar runt 200 kronor.
www.uapplication.com

Lemoon. Publiceringsverktyget Lemoon 2.0 som används av en del mindre webbplatser har ett inbyggt bloggverktyg.
www.lemoon.se


5 skäl att skaffa en företagsblogg
Fredrik Wackå benar ut fem syften och inriktningar för en företagsblogg.

  • Skapa relationer med viktiga målgrupper som kunder, investerare, medarbetare och partners.

  • Bygga varumärke.

  • Marknadsföra företaget och dess tjänster och ­produkter.
  • Skapa relationer med media.

  • Hantera kriser.
__
Så här gör du
Debbie Weil driver bloggen Blogwrite for CEOs som helt fokuserar på företagsbloggar. Hon är konsult inom onlinemarknadsföring i Washington DC och jobbar med företag som HP och Wells Fargo. Debbie Weil släpper boken The Corporate Blogging Book nästa år. Här är hennes sju tips som gör dig till en bra företagsbloggare.

  • Skriv om ett ämne du är passionerat intresserad av.
  • Satsa på korta, frekventa inlägg istället för långa och sällsynta. Det räcker med två meningar och en länk till en intressant artikel.

  • Din egen röst måste höras. En intressant blogg har både insikter och åsikter. Men glöm aldrig att bloggen kan hittas av alla via Google.

  • Stava rätt och använd en korrekt grammatik. Det finns en poäng att skriva i Word för att kunna kontrollera stavningen och grammatiken innan du klistrar in texten i ditt bloggverktyg.
  • Skriv för webben. Var noga med val av titel och kategori. Skriv korta stycken, mellanrubriker och punkta gärna upp viktiga nyckelord.

  • Skriv minst ett inlägg i veckan och helst två eller tre gånger i ­veckan.

  • Glöm inte att skriva ut ordentlig kontaktinformation.

Några svenska företagsbloggar
Linklater
Advokatfirma

JKL
Kommunikationsbyrå

Akademibokhandeln
Bokhandel

SBAB
Bolåneinstitut
www.sbab.se

Clay Wear
Kläddesigner
www.claywear.com

Nils Hanssons Åkeri
Transportföretag

Av Urban Lindstedt

------------------
Artikeln publicerades ursprungligen i Internetworld nummer 11/2005. Du kan prenumerera på tidningen här.